To je najhujša “bolezen” starih avtomobilov – a k sreči obstaja rešitev

Magazin 06. Maj 202405:00 0 komentarjev
Rja na avtu
Foto: PROFIMEDIA

Rja je ena najhujših "bolezni", ki se loti starejših avtomobilov, vendar obstaja rešitev, kako se je znebiti doma.

Rja je eden od najbolj nadležnih pripetljajev za lastnike starejših avtomobilov. Ko opazite le kanček te rjavkastordeče nadloge, je dobro ukrepati čim prej.

Kako se znebiti rje oziroma korozije na avtomobilu, je odvisno od tega, koliko je je in kje se je nabrala. Če je rja samo na laku, jo je mogoče zlahka odstraniti, če pa je zajela še kakšna globlja mesta, bo verjetno zahtevala strokovno pomoč, piše ScrapCarComparison.

Kako se znebiti rje na avtomobilu?

Če ste težavo odkrili zgodaj, jo boste morda lahko odpravili sami, ne da bi plačali strokovnjaku.

Odstranite barvo in rjo: to lahko storite z grobim brusnim papirjem in žično krtačo, še bolje pa bo delo opravil valjčni brusilnik.

Prevleka: to naredite z gelom za popravilo dolgih vlaken. Steklena vlakna bodo zagotovila veliko bolj trdo površino, skoraj tako trdno kot jeklo. Ko gel zmešate s trdilcem, se bo začel strjevati v približno 15 minutah.

Odstranite odvečni gel: z brusilnim strojem in lamelnim kolesom odstranite morebitne odvečne gele. To lahko storite približno eno uro po nanosu gela.

Nanesite polnilo in trdilec: ko so steklena vlakna zbrušena, nanesite mešanico polnila in trdilca za karoserijo in jo potisnite v luknje od rje. Mešanico poskusite položiti čim bolj ravno, da se izognete brušenju, hkrati pa se izognete praskam, ki bi zahtevale drugi sloj.

Pesek: brušenje, ki pri rjavenju zahteva največ časa, je tudi najpomembnejši del postopka, saj bo zdaj zaradi zbrušenega dela lak videti opazno slabši. Začnite z brusnim papirjem granulacije 400 ali z bolj grobim brusnim papirjem in odstranite odvečno polnilo – to bo lažje, če še ni popolnoma strjeno.

Rja na avtu
Foto: PROFIMEDIA

Očistite površino: po končanem brušenju očistite območje s krpo in mineralnim alkoholom, da odstranite vso maščobo s prstov. Skozi ohišje bi morali videti kovino ter barvo, in ko se posuši, ga znova obrišite s krpo, da odstranite kosme. Tudi malo prahu lahko spremeni barvo, zato mora biti površina pred nadaljevanjem popolnoma čista.

Območje premažite s temeljnim premazom: na katerokoli golo kovino nanesite plast temeljnega premaza. Začnite s tanko plastjo in nato nadaljujte z debelejšo plastjo.

Pobrusite ponovno: mokro pobrusite premazano površino, dokler ni gladka in se robovi zlijejo v prvotno barvo. Obrišite, pustite, da se posuši in nanesite še en sloj temeljnega premaza. Ponovite z višjo stopnjo brusnega papirja in ponovno premažite. To storite dva- ali trikrat, da je površina dovolj gladka.

Začnite barvati: najbolje je, da barvo nanesete v več tankih plasteh namesto v enem debelem sloju, da preprečite kapljanje ali madeže.

Poliranje: če ste naredili kakršnekoli napake, denimo za seboj pustili sledi ali kaplje barve, jih boste morali najprej mokro pobrusiti. Pazite, da s tem ne pretiravate, saj boste morali zaradi preveč brušenja nanesti še eno plast barve.

Kako preprečiti rjo na avtomobilu?

Čeprav bi morda mislili, da je rja pri starejšem avtomobilu neizogibna, to ne drži. Neizogibna je le za tiste, ki ne skrbijo za svoje jeklene konjičke.

Operite in posušite: pranje avtomobila in njegovo sušenje lahko pomagata očistiti morebitno umazanijo, ki se lahko spremeni v rjo.

Vosek: nanos voska vaši barvi doda zaščitno plast in prepreči, da bi vlaga vplivala na vašo karoserijo.

Uporabite vodna disperzijska sredstva: nanašanje olja na tečaje, spoje in težko dostopna mesta lahko prepreči nastajanje rje na težko dostopnih mestih. Še posebej koristna je lahko uporaba WD 40.

Parkirajte na varnem mestu: parkiranje vašega avtomobila na varnem, na primer v garaži, lahko prepreči, da bi ga dosegle neugodne vremenske razmere. Če želite iti korak dlje, uporaba razvlaževalnika zraka v garaži še zmanjša količino vlage na karoseriji.

Resnejša težava, kot se zdi na prvi pogled

Rja je večja težava pri starejših avtomobilih med drugim zato, ker so sodobni avtomobili izdelani iz lažjih materialov. V njih se vse pogosteje pojavljajo tako plastika kot karbonska vlakna, ki niso dovzetni za rjo. Danes je rja tako redka, da proizvajalci avtomobilov pogosto nudijo garancijo proti rji do deset let ali celo dlje.

Prav tako je pomembno vedeti, da lahko rja povzroči odpoved vašega avtomobila pri tehničnem pregledu.

Rja se lahko pojavi na vseh kovinskih delih avtomobila, vendar je zaradi večje bližine tal veliko večja verjetnost, da rja poškoduje spodnje in stranske dele vozila. In ne pozabite, da preprosto lakiranje ne bo preprečilo širjenja rje na vašem avtomobilu in lahko povzroči resnejšo škodo na vašem vozilu.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!