Tvegana strategija molka: kraljeva diagnoza veliko bolj jasna kot princesina

Magazin 04. Mar 202413:55 0 komentarjev
Kate Middleton
Foto: PROFMEDIA

Valižanske princese Kate ni bilo na spregled že od božiča. Kljub zagotovilom Kensingtonske palače, da je princesa dobro in da okreva, pa dvomom, špekulacijam in teorijam zarote o njenem zdravju kar ni videti konca.

Zdravstvene težave valižanske princese Kate Middleton med Britanci še naprej burijo duhove.

Po uspešni operaciji 16. januarja je Kate dva tedna ostala v zasebni bolnišnici London Clinic, nato pa se je 29. januarja vrnila v domačo oskrbo v Windsor. Sky News je tedaj poročal, da bo princesa popolnoma okrevala po dveh ali treh mesecih in se h kraljevim dolžnostim vrnila okoli velike noči. A tisti, ki podrobno spremljajo britansko kraljevo družino, menijo, da jim je kraljevi dvor zamolčal pomembne informacije.

Skope novice o zdravju 42-letne Kate povzročajo dodatne skrbi o razmerah v kraljevi družini. 75-letni kralj Karel III. se je namreč januarja zdravil zaradi povečane prostate, 5. februarja pa so iz Buckinghamske palače sporočili, da ima kralj raka.

Kot smo pisali, je špekulacije o Kate dodatno podkrepila še torkova vest, da se princ William iz osebnih razlogov ni udeležil spominske slovesnosti za pokojnega grškega kralja Konstantina na gradu Windsor. To je v javnosti še podžgalo ugibanja, da je zdravstveno stanje Williamove soproge resnejše, kot je razkrila kraljeva palača.

Princ William se tudi danes ni želel odzvati na vprašanja novinarjev o zdravju njegove soproge.

“Želja princese Kate je, da njeni osebni zdravstveni podatki ostanejo zasebni”

Kensingtonska palača se je prejšnji teden odzvala na številna vprašanja, kje je valižanska princesa Kate Middleton. Njen tiskovni predstavnik je sporočil: “Od začetka smo bili zelo jasni, da bo valižanska princesa odsotna do velike noči in da bo Kensingtonska palača posredovala najnovejše informacije le, če bo šlo za kaj pomembnega.” Še enkrat je ponovil, da gre princesi dobro.

V prvotni izjavi o operaciji, ki so jo objavili 17. januarja, so zapisali, da je “želja princese Kate, da njeni osebni zdravstveni podatki ostanejo zasebni”. Že takrat so poudarili, da bodo nove informacije delili le, ko bo šlo za kaj pomembnega.

Tvegana strategija molka

Kot je dejala kraljeva poročevalka Sky News Rhiannon Mills, sta “prinčeva odločitev in pomanjkanje pojasnil razkrila, kako tvegana je kraljeva strategija molka”, katere posledice so “informacijski vakuum, govorice in špekulacije”.

“K nenasitnemu apetitu po novicah o princesi vsekakor ni pripomogel vtis, da je kralj Karel III. veliko bolj odprt glede svoje diagnoze raka,” je še poročala Mills. Takšno mnenje prevladuje, čeprav javnost pravzaprav ne ve, kakšno vrsto raka ima kralj, a hkrati o stanju princese ve še manj.

Strokovnjaki kraljeve družine primerjave med Karlom III. in Kate označujejo za nepravične, češ da je Karel vladajoč monarh z veliko več odgovornosti, njegovo zdravje pa da je večinoma stvar javnega interesa.

A to vendarle ni ustavilo podpornikov teorij zarote, ki menijo, da se za uradnimi pojasnili Kensingtonske palače skriva nekaj drugega: od tega, da se Kate pred javnostjo skriva zaradi slabe pričeske, do domnev, da je v resnici hudo bolna.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!