Veste, kdo je prvi začel kazati sredinec? Gesta je stara že več kot 2000 let

Magazin 23. Jan 202410:59 2 komentarja
Znak za sredinec
Foto: PROFIMEDIA

Ko posameznike nekaj močno razburi, pokažejo sredinec. Gre za žaljivo gesto, ki pa ni iznajdba zadnjih desetletij. Uporabljali so jo namreč že v antični Grčiji.

Kazanje sredinca so pred približno 2.500 leti razvili antični Grki, piše ameriška medijska hiša CNN. Kako je skozi tisoče let postalo vulgarna gesta?

V članku iz leta 2017 je Max Nelson, ki preiskuje klasične civilizacije, zapisal, da je bila gesta lahko šala, žalitev ali vabilo k spolnosti, piše CNN.

Njen ljubitelj naj bi bil tudi antični dramatik Aristofan, saj v več dramah omenja t. i. dolgi prst.

Gesta je nato prešla tudi v stari Rim, kjer so jo imenovali “nespodobna cifra”. Gaj Julij Cezar, znan tudi kot Kaligula, je svoje podložnike denimo prisilil, da so mu poljubili sredinec, s čimer jih je ponižal.

Danes sredinec dvignemo v zrak, kaj pa v antični Grčiji?

Čeprav danes sredinec dvigujejo v zrak, pa ni znano, ali so tudi Grki in Rimljani prst iztegnili v zrak, kot se to počne danes. Nelson predvideva, da so ga morda kazali vodoravno oziroma v druge smeri.

Priljubljenost dvigovanja sredinca je v srednjem veku upadla. Razlog za to raziskovalci pripisujejo večjemu vplivu Katoliške cerkve in njenemu neodobravanju spolnih gest. Združene države Amerike je gesta zaobjela konec 19. stoletja s prihodom italijanskih priseljencev, še piše CNN.

Ponovno popularnost pa je sredinec, kot ga poznajo danes, pridobil v sredini 20. stoletja. S tem denimo v Evropi in ZDA še danes izkazujejo nezadovoljstvo.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje