Voditeljica “dokumentarca”, ki strokovnjake spravlja v zadrego (VIDEO)

Magazin 20. Okt 202210:08 1 komentar
BBC
N1/posnetek zaslona

Čeprav čaker ne vidimo, so tako resnične kot radioaktivnost. To je eden od absurdnih zaključkov novinarke Philomene Cunk, ki v britanski humoristično-dokumentarni seriji gosti številne znanstvenike in akademike. Izseki serije so preplavili tudi družbena omrežja. Čeprav gre za humoristično serijo, ta naši družbi nastavlja tudi ogledalo.

Na britanski javni televiziji BBC se je ta teden odvrtel zadnji del humoristične dokumentarne serije Cunk On Earth (Cunk na Zemlji, op. p.), v kateri ima glavno vlogo izmišljena televizijska novinarka Philomena Cunk, ki jo upodablja znana britanska igralka, komičarka in pisateljica Diane Morgan.

Kratki izseki iz serije so izjemno priljubljeni tudi med uporabniki družbenih omrežij, zlasti na TikToku, kjer imajo posamezni posnetki tudi več milijonov ogledov. Serija nas popelje skozi zgodovino človeške civilizacije, od prazgodovine do danes. V njih se novinarka Cunk pogovarja z znanimi akademiki in jih s svojimi vprašanji spravlja v zadrego.

Kot so zapisali pri britanskem Guardianu, se novinarka v prvi epizodi loti izvora in zgodnje zgodovine človeka, o tem pa se pogovarja z vodilnimi znanstveniki na tem področju. Kljub temu da gre za humoristično serijo, se lahko gledalec iz nje tudi kaj nauči, na primer, da Kitajskega zida ni mogoče videti iz vesolja.

Novinarkine iskrene, reduktivne poenostavitve zgodovine učinkovito ponazarjajo absurde in neprijetno resnico, piše Financial Times. Sufražetke – ugiba Cunk – so se pogumno borile za pravico do glasovanja “in izbire, kateri moški jim bo povedal, kaj je treba narediti”. iPhone pa je med drugim opisala kot tako velik podvig čistega dizajna, da lahko celo otroci z njim zaslužijo petdesetaka.

Enega od strokovnjakov je vprašala, kaj je bila Sovjetska čebula (Soviet onion, ang.). Ta jo je skušal popraviti in ji dejal, da je verjetno mislila Sovjetsko zvezo (Soviet Union, ang). Cunk mu je nato odgovorila, da ne drži in da gre za čebulo, saj je to pred tem videla na “nekem kosu papirja”. Gost je novinarki dejal, da je šlo v tem primeru zelo verjetno za slovnično napako ali pa morda ne zna dobro brati. “Ne želim biti nesramna, ampak mislim, da skušate malo mansplainati (ko moški pokroviteljsko kaj razloži ženski, op. p.). Ali se lahko drživa teme in govoriva o Sovjetski čebuli, prosim,” je bila stroga. “Kaj natančno je bila. Če ne veste, lahko to poveste. Ne bom vas sodila,” je dodala.

@bbc One bowl of Soviet onion soup please! 🍲 #CunkOnEarth #BBCiPlayer #Comedy #PhilomenaCunk ♬ original sound - BBC

Zgodovinarka znanosti Patricia Fara je v eni od epizod dejala, da je Marie Curie izumila besedo radioaktivnost. “Radioaktivnost je, ko substance, kot so radij, polonij, plutonij, oddajajo veliko energije in se naravno razgradijo,” je povedala. “Torej je vse to res, čeprav je nevidno,” je nato vprašala Philomena. “Veliko resničnih stvari je nevidnih,” ji je odgovorila znanstvenica. Novinarka pa je nato presenetila z besedami: “To je torej tako kot čakre in energetska polja.”

@bbc Starting my own chakra-cleansing side hustle... #CunkOnEarth #BBCiPlayer #Comedy #PhilomenaCunk ♬ original sound - BBC

Profesorico za zgodovino Bližnjega vzhoda Eleanor Robson je novinarka med drugim vprašala, ali so bile številke v starem veku vredne manj oziroma ali so imele enako vrednost kot danes. Neumno vprašanje, na katero je sogovornica popolnoma resno odgovorila. Novinarka je nato nadaljevala z vprašanjem, ali so imeli že nekoč enaka števila kot danes, torej od 1 do 700, ki “je največje število”.

@cunkonearth Math and Money #cunkonearth #documentary #Viral ♬ original sound - CunkOnEarth

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje