Voščeno lutko Depardieuja po zadnji obtožbi umaknili iz znanega muzeja

Magazin 19. Dec 202306:45
Gerard Depardieu
Foto: CerfiaFR/X

Po zadnji obtožbi spolnega napada zoper francoskega igralca Gérarda Depardieuja, se je pariški muzej z voščenimi lutkami Grévin odločil, da njegovo podobo umakne izpred oči javnosti. Lutka je v muzeju stala od leta 1981.

Zaradi nove obtožbe spolnega napada zoper francoskega igralca Gérarda Depardieuja, so se v francoskem muzeju voščenih lutk Grévin odločili, da njegova podoba ne bo več del razstave. Po 42 letih so jo tako umaknili izpred oči javnosti.

Kot so pojasnili ob umiku, so se zanj odločili tudi zaradi negativnih komentarjev obiskovalcev in kritik na družbenih omrežjih.

Proti Depardieuju, ki je več desetletij veljal za ikono francoskega filma, so že leta 2020 zagnali kazensko preiskavo. Prva ga je posilstva in spolnega nadlegovanja obtožila kolegica Charlotte Arnould, nato so se začele vrstiti obtožbe drugih žensk.

V pariškem muzeju voščenih lutk Grévin so med drugim razstavljene tudi podobe fracoskega nogometaša Zinédina Zidana, francoskega igralca Omarja Syja ter holywoodskega zvezdnika Ryan Gosling ter britanskega kralja Karla III.

Primer je v soj žarometov znova postavila nedavna televizijska oddaja, ki je vključevala tudi igralčeve seksistične komentarje. 74-letni igralec je po predvajanju oddaje vse obtožbe znova zanikal, češ da nikoli ni zlorabljal žensk. Njegova družina je v nedeljo sporočila, da so obtožbe del “neutemeljene zarote”., poroča Guardian.

Kljub temu sodišče o primeru še ni razsodilo, so se mnoga znana imena od igralca v zadnjih dneh distancirala. V soboto mu je ena izmed belgijskih skupnosti odvzela naziv častnega meščana, nekaj dni prej so iz kanadske province Quebec sporočili, da so mu zaradi “škandaloznih komentarjev” prav tako odvzeli častni naziv.

Možnost odvzetega statusa je prejšnji teden omenila tudi francoska ministrica za kulturo Rima Abdul Malak, saj, da je njegovo domnevno vedenje osramotilo Francijo.