Zakaj bi poleti morali nositi črna oblačila?

Magazin 15. Jul 202310:11 0 komentarjev
ženska, plaža, črna obleka, slamnik, morje, poletje
PROFIMEDIA

Na prvi pogled se zdi to skregano z zdravo pametjo, pa ni. Obstaja kar nekaj razlogov, zakaj naj bi poleti nosili črna oblačila.

Velikokrat zasledimo, da strokovnjaki priporočajo, da v poletni vročini nosimo lahka, svetla oblačila. Poleg tega še iz šole marsikdo ve, da črna barva vpija svetlobo in torej tudi toploto, kar pomeni, da nam je poleti v črnih oblačilih še bolj vroče. Vendar je prav to eden od razlogov, zakaj naj bi poleti bili oblečeni tudi v črno.

Črna barva nas poleti bolje hladi kot bela

Kot poroča N1 Zagreb, ki navaja nemške medije, črna oblačila našemu telesu omogočajo ohladitev. Res je, da se črna obleka poleti na soncu segreje, vendar pa prav zato, ker vpije več toplote, povzroči, da nam je bolj vroče in se zaradi tega tudi bolj potimo. Potenje pa naše telo hladi. Kot piše nemški portal Fenx, se v črnih oblačilih potimo bolj kot v belih, prav zato pa se naše telo hitreje hladi.

Dobra UV zaščita

Še en plus za črno oblačilo: temna oblačila odbijajo velik del nevarnega ultravijoličnega (UV) sevanja za kar 97 odstotkov in zato bolje ščitijo pred morebitnimi opeklinami, ki jih lahko dobite, če nosite svetla oblačila, piše N1 Zagreb.

Belo oblačilo sicer toplote ne kopiči tako kot črno, vendar pa prepusti okoli 40 odstotkov škodljivih UV žarkov. Če nosite bela oblačila, je kožo, ki jo pokriva, obvezno treba zaščititi s kremo za sončenje, ki vsebuje UV zaščitni faktor.

Katere tkanine so najboljše?

Seveda mora biti poletno oblačilo tudi zračno, da omogoča pretok zraka in lažje izparevanje znoja, kar telo hladi. Najboljše tkanine so naravne: bombaž, lan in svila so najprimernejše. Primerne so za visoke temperature in dobro vpijajo znoj. Sintetična vlakna pa prav nasprotno, delujejo kot izolacija in zato se telo slabše ohlaja.

Ohlapno, ohlapno!

Pravi kroj za črno poletno oblačilo je “oversize” (preveliko – op. p.), piše N1 Zagreb. Široki kosi oblačil omogočajo kroženje zraka, kar ustvari učinek hlajenja. Široke tunike, krila in hlače so nadvse priporočljive – črne in iz naravnih materialov, seveda.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!