Zakaj Japonci živijo dlje in kakšen je njihov recept za dolgoživost?

Magazin 27. Sep 202117:45
Japonci
Profimedia

Želite dočakati sto let? Potem spoznajte Japonce in njihov način življenja. Japonska se namreč ponaša z velikim številom ljudi, ki dosežejo visoko starost. Kakšen je njihov recept za dolgoživost?

Skrivnost Japoncev za daljše življenje se skriva predvsem v bolj zdravem življenjskem slogu, kot ga poznamo na zahodu. Veliko se gibajo, uživajo zdravo, predvsem rastlinsko hrano ter skrbijo tudi za svojega duha. Pohvalijo se lahko s precej nižjo ravnjo kroničnih obolenj v primerjavi z zahodno družbo.

Poglejmo, katere so njihove skrivnosti (vir):

Rastlinska prehrana z morskimi algami in zmernost pri uživanju hrane

Japonci obroke tradicionalno uživajo v družinskem krogu, kjer se v miru posvetijo samo hrani. Njihovi obroki so zmerni, sestavljeni predvsem iz rastlinskih živil. Pogosto uživajo tudi morske alge.

Sicer se na krožniku prav tako znajdejo žitarice (polnozrnate), veliko zelenjave, ribe, nekaj sadja, tudi meso, vendar le pusto.

Pri hranjenju upoštevajo pravilo, da prenehajo jesti, ko je zapolnjenega osemdeset odstotkov želodca. Namesto krekerjev, čipsa in podobnih prigrizkov se raje odločajo za prigrizke iz morskih alg ali praženo zelenjavo.

Spijejo tudi veliko zelenega čaja, ki je bogat z antioksidanti.

Profimedia

Veliko zmernega gibanja

Japonci se radi gibajo, vendar zmerno in brez pretiravanja. Predvsem starejši v družbi radi hodijo na dolge sprehode in, če je le mogoče, se na opravke odpravijo s kolesom.

Na Japonskem je zelo priljubljena tudi tai chi vadba, ki skrbi za ravnovesje telesa in duha, pomaga pri ohranjanju vzdržljivosti in fleksibilnosti (vir) ter je popolna vadba za starejše posameznike.

Izvajanje gozdne kopeli

Shinrin-Yoku ali gozdna kopel je na Japonskem zelo priljubljena. Pri njej gre za umirjene sprehode v gozdu, kjer posameznik krepi stik z naravo in čuječe opazuje okolico.

Japonci se raje kot na kolo ali tek odpravijo v gozd, kjer se povezujejo z naravo.

Shinrin-Yoku so pod drobnogled vzeli tudi raziskovalci in ugotovili, da preživljanje časa v gozdu lahko izjemno blagodejno vpliva na naše zdravje in počutje. Ugotovili so, da gozdno okolje znižuje kortizol in krvni tlak ter umirja srčni utrip.

Profimedia

Skrb za skupnost

Veliko pozornosti namenjajo druženju. Ob tem lahko omenimo predvsem otok Okinawa, ki na Japonskem velja za deželo nesmrtnih – tu namreč živi kar nekaj stoletnikov!

Otočani se vsak teden srečujejo v povezovalnih skupinah, ki jih imenujejo moai, kar lahko prevedemo kot srečanja za skupno dobro. Tovrstno druženje se začne že v otroštvu – starši povežejo v majhne skupine po pet otrok, ki skupaj odraščajo ter delijo tegobe in veselje vseskozi odraslost.

V skupinah si medsebojno pomagajo in se zabavajo ali pa se posvečajo skupnim interesom.