Zakaj nenadoma vsi pijejo sok aloe vere?

Magazin 16. Jul 202215:34 0 komentarjev
aloe vera
Profimedia

Saj poznate rek 'si to, kar ješ'. Pa si lahko tudi to, kar piješ?

Ustvarjalci vsebin na TikToku se vsekakor trudijo dokazati zadnje. Mnogi namreč v svojih videih opevajo sok aloe vere, za katerega trdijo, da čisti kožo in spodbuja zdravje črevesja.

Domnevne koristi pijače naj bi bile opazne že po tednu in pol. Vsaj tako trdi ena izmed uporabnic, ki si 30 ml soka privošči vsak dan.

Toda – znanstveno gledano – ali ima lahko redno pitje soka aloe vere dejansko takšne koristi?

Aloe vera ima dolgo tradicijo popularne in tradicionalne uporabe. V tradicionalni indijski medicini se uporablja pri zaprtju, kolikah, kožnih boleznih, glistah in okužbah, navajajo v publikaciji Herbal Medicine: Biomolecular and Clinical Aspects. V kitajski medicini se pogosto priporoča za zdravljenje glivičnih obolenj. Na Zahodu pa je aloe vera in njeni izvlečki uporabljena v kozmetični, farmacevtski in prehrambni industriji.

Vendar pa je bilo za domnevne koristi tako lokalne kot peroralne uporabe aloe vere opravljenih le malo temeljitih kliničnih raziskav.

Kot je za revijo Allure povedala dermatologinja, so nekatere študije pokazale, da lahko uživanje aloe vere pomaga pri aknasti koži, a pravi tudi, da “to niso posebej izčrpne študije in zato njihove razlage ni mogoče sprejeti kot dokončen dokaz.”

Kljub vsemu pove, da ima lahko koristi lokalna uporaba rastline. “Znano je, da ima aloe vera protivnetne in zdravilne lastnosti pri zunanji uporabi.”

Aloe vera je znana kot eden najboljših pripravkov za blaženje sončnih opeklin.

Tudi newyorški dermatolog dr. Barry Goldman ni preveč prepričan, da ima pitje soka takšen vpliv. “Ni dokazov, da bi sok aloe vere bolj koristil vaši koži kot pitje ali uživanje drugih nesladkanih sokov, sadja in zelenjave,” dodaja.

O domnevnem vplivu soka na prebavo so raziskave prav tako precej omejene.

Kaj sledi: sok aloe vere da ali ne?

Torej, če želite sok aloe vere vključiti v svojo vsakodnevno rutino, tu verjetno ni omejitev – razen seveda, če vam to odsvetuje zdravnik. Vendar tako kot pri vsaki slastni hrani ali pijači pazite, da ne boste pretiravali. Več soka vam ne bo nujno prineslo več koristi, lahko pa se bodo pojavile težave s krči in driska. Govora je seveda o naravnem soku aloe vere. Tistim v stekleničkah, ki vsebujejo veliko sladkorja, pa se raje izognite.

Uporabljeni viri: Herbal Medicine: Biomolecular and Clinical Aspects, www.allure.com

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!