Zakaj ni dobro spati z mokrimi lasmi?

Magazin 12. Feb 202315:45
Lasje
Profimedia

So vam že kdaj rekli, da se boste prehladili, če boste spali z mokrimi lasmi?

To seveda ne drži. Kot je za spletno stran Healthline povedal dr. Chirag Shah, urgentni zdravnik, za to ni dokazov – ko se nekdo prehladi, je to posledica okužbe z virusom.

Vendar lahko ta navada povzroči veliko drugih težav!

Poveča se tveganje za razvoj glivične okužbe lasišča, kar lahko povzroči stanja, kot sta prhljaj in dermatitis, in izpadanje oziroma lomljenje las.

Lasje so namreč najšibkejši, ko so mokri, pravi strokovnjak, zaradi česar so bolj nagnjeni k lomljenju. Še večja težava so speti lasje, kar poveča napetost lasnega stebla. Zato, če se ne morete izogniti spanju z mokrimi lasmi, naj bodo lasje spuščeni. Bolj so izpostavljeni tudi barvani ali kako drugače kemično obdelani lasje.

Nasvet: če ste opazili, da vaši lasje niso v tako dobrem stanju, kot so bili, je morda čas, da opustite pozno večerno umivanje las oz. da si kljub vsemu vzamete čas in lase pred spanjem dobro posušite.

Tudi vzglavnik je leglo glivic

Ko spite z mokrimi lasmi, telesna toplota in vlaga ustvarjata popolno gojišče za mikroorganizme.

Kot pišejo na strani sleepfoundation.org, nekaj vode iz las izhlapi v zrak, nekaj pa jo absorbirajo blazine in posteljnina. Spanje na topli vlažni površini lahko ustvari okolje, ki lahko povzroči težave. Posamezniki, ki hodijo redno spat z mokrimi lasmi, naj bodo pozorni na morebitne spremembe v zdravju kože ali las.

Posredno pa so lahko mokri lasje oziroma spanje z mokrimi lasmi tudi razlog za težave z dihanjem in druge zdravstvene težave, če se, na primer, v blazini razvije plesen.

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.