Že na prvem lovu na zaklad našel pravo bogastvo

Magazin 17. Feb 202419:27 0 komentarjev
Nick Davies, rimski kovanci, najdba, Shrewsbury, Velika Britanija, arheologija, stari Rimljani
Nick Davies z najdbo (Foto: Zajem zaslona/X@archeohistories)

Amaterski lovec na zaklade je z detektorjem kovin našel več kot 9.000 rimskih kovancev iz četrtega stoletja.

Po spletu je ponovno zakrožila zgodba Britanca, ki se je leta 2009 odpravil na lov za zakladom z novim detektorjem kovin. “Nikoli nisem pričakoval, da bom že na prvem pohodu našel takšen zaklad,” je takrat za britanski časnik Daily Mail povedal Britanec Nick Davies.

Navdušenec nad lovom za zaklade je namreč leta 2009 na nekem polju v bližini Shrewsburyja v vzhodni Angliji našel zakopan glineni lonec, ki je v svoji notranjosti skrival kup rimskih kovancev. Takrat 30-letni amaterski raziskovalec je povedal, da se je skrival pred dežjem, in medtem ko je čakal, da ta mine, vključil detektor kovin. Na njegovo veliko presenečenje je ta takoj zapiskal. Nick je pogledal, kaj naj bi bil vzrok za to, in kmalu v bližini našel star kovanec, nedaleč stran pa še nekaj. “Našel sem tri ali štiri kovance, potem manjši kupček, nato pa so mi kar naenkrat polzeli iz rok,” je Davies povedal za BBC. Dodal je še, da za iskanje zaklada ni pridobil dovoljenja lastnika zemljišča.

Glineni lonec s kovanci je predal londonskemu muzeju, v katerem so ugotovili, da gre za rimske kovance iz tretjega ali četrtega stoletja našega štetja, imenovane numi (ednina: numus). To so bili rimski kovanci nižje vrednosti. (v zvezi z latinskim imenom za te kovance, numus, je tudi ime vede o kovancih oziroma denarju na splošno, numizmatika, op. a.). Kovanci so bili zaradi starosti in drugi vplivov med seboj večinoma zlepljeni, ločevanje in čiščenje pa je trajalo več mesecev. Na koncu so ugotovili, da je bilo najdenih 9.315 numov, kar je najdbo uvrstilo med eno večjih najdb rimskih kovancev v Veliki Britaniji.

Po oceni arheologov je lastnik (ali lastniki) lonec z bogastvom, ki je tehtal okoli 30 kilogramov, zakopal okoli leta 355. Vrednost najdenih kovancev je bila enaka skoraj enoletni plači rimskega legionarja.

Zanimivo je, da so bili kovanci na vrhu iz obdobja med letoma 333 in 335, tisti na dnu pa vsaj deset let starejši. To namiguje, da so jih zbirali dlje časa. Dr. Eleanor Ghey iz britanskega muzeja, ki je kovance preučila, je za BBC dejala, da gre za “izjemno” najdbo. “Kdorkoli je zakopal te kovance, je njihovo lokacijo več let držal v tajnosti, preden je dodal nove,” je povedala.

Kdo je bil lastnik kovancev, ni jasno. Je pa po domnevah nekaterih šlo za plačilo kmetu ali skupnosti za pridelek. Britanija je v tistem času, pod cesarjem Konstantinom I., proizvajala hrano za izvoz. Možno je tudi, da je lonec predstavljal nekakšen hranilnik, v katerem so hranili prejeti denar.

Od maja 2021 je najdba del stalne zbirke v rimski galeriji v muzeju in umetniški galeriji Shrewsbury.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!