Navdihujoča zgodovina dveh kultnih torbic – Kelly in Birkin

Magazin 04. Sep 202211:45
Birkin bag, Kelly bag
Profimedia - Levo torbica Kelly, desno torbica Birkin.

Prva od dveh torb na trgu je bila torba Hermès Kelly. Pravzaprav je obstajala, še preden je kneginja Grace Kelly, takratna princesa Grace, torbo postavila v središče pozornosti.

Torbico Kelly je takratni lastnik podjetja Hermès, Thierry Hermès, oblikoval za svojo soprogo Jane, ki je bila igralka in pevka. Potrebovala je namreč veliko torbico, v katero bi spravila vse potrebno za svoj način življenja. Šele pozneje je torbica dobila ime Kelly – po monaški kneginji Grace Kelly. S torbico je namreč skrivala svoj nosečniški trebušček pred radovednimi očmi paparacev. Leta 1956 je tako torbica skupaj z Grace Kelly prišla na naslovnico revije Life. In postala je kultna. Po drugi strani pa je torbica Hermès Birkin prišla pozneje in je bila zasnovana posebej za igralko Jane Birkin (75). Zgodba za torbo se je začela z naključnim srečanjem med Jane Birkin in takratnim direktorjem podjetja Hermes, Jeanom-Louisom Dumajem. Skupaj sta sedela na letalu, ko je Jane po nesreči raztresla vso vsebino torbice in se pritoževala, da je nemogoče najti elegantno veliko torbico. Direktor Hermèsa je ob tem vzkliku zastrigel z ušesi in tri leta pozneje je bila rojena torbica Birkin.

Grace Kelly
Profimedia: Grace Kelly s torbico skriva nosečniški trebušček.

Zgodovina obeh torbic daje namig o glavnih razlikah med Hermès Birkin in Hermès Kelly. Torba Kelly je bila zasnovana kot elegantna luksuzna torba, narejena za princese tega sveta, da prekrijejo svoje nosečniške trebuščke, Birkin pa je bila zasnovana kot torbica za vsak dan, v katero lahko spraviš vse svoje nujne stvari. Glavna razlika med obema, ki je takoj očitna, je, da ima torba Kelly en ročaj na vrhu in naramnico, medtem ko ima torba Birkin na vrhu dva ročaja in nima naramnice. Torbici Kelly daje bolj eleganten videz in jo lahko nosite v roki ali čez telo. Birkin je bolj podobna šik torbici in je namenjena nošenju v pregibu roke z dvema zgornjima ročajema.

Jane Birkin, Serge Gainsbourgh
Profimedia: Jane Birkin in njena največja ljubezen Serge Gainsbourgh

Druga, bolj subtilna razlika med obema torbama je sistem zapiranja. Torba Kelly zahteva, da je zaprta, da preprečite dodatno obremenitev ročaja. Torbo Birkin pa pogosto nosimo kot torbico z odpeto ključavnico, zaradi česar zlahka iz nje vzamemo vse, kar potrebujemo, ko je to potrebno. Je “mlajša” od obeh torbic in odlično pristaja ležerni ženski, ki nosi kavbojke, čevlje Manolo in majhen Chanelov suknjič.

Birkin bag
Profimedia: Torbica Birkin, ki je bila nekoč v lastni Jane Birkin.

Majhne razlike v slogu in eleganci med Birkin in Kelly naredijo obe bolj primerni za določene priložnosti in obleke. Birkin je zagotovo bolj ležerna od obeh. Njena zasnova omogoča, da lahko v notranjost spravite veliko več, tako lahko poleg telefona in ličil vanjo pospravite tudi obutev (kadar se morate preobuti). Birkin je “mlajša” od obeh torbic in odlično pristaja ležerni ženski, ki nosi kavbojke, čevlje Manolo in kratek Chanelov suknjič. Po drugi strani pa je torbica Kelly bolj formalna in elegantna.

Heidi Klum
Profimedia: Heidi Klum s svojo torbico Birkin.

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.