Znanost ima odgovor: kdo je dalj časa na … ?

Magazin 21. Feb 202418:46 0 komentarjev
stranišče, straniščna školjka, sedenje na stranišču, WC
Foto: PROFIMEDIA

Ali moški res "čepijo" na stranišču dlje kot ženske ali je to le mit? In če je to res, zakaj se na mestu, "kamor gre še cesar peš", zadržujejo tako dolgo?

Moški so pogosto tarče posmehovanja, posebej v humorističnih serijah, ker menda predolgo sedijo na stranišču.

Je to samo mit? Raziskava nekega britanskega trgovca s kopalniško opremo kaže, da ni, piše portal N1 Zagreb.

Le del tega časa moški porabijo za dejanske biološke potrebe. Povprečno za praznjenje črevesja potrebujemo le 12 sekund, strokovnjaki pa pravijo, da je pet minut zgornja meja. Očitno so moški na stranišču zaposleni še s čim drugim.

Kaj moški počnejo tako dolgo?

“Vsak, ki pozna moške, ve, da na stranišču porabijo več časa kot ženske. Vendar je malo verjetno, da zato, ker bi imeli težave s prebavo ali zaprtjem,” je za Yahoo Life povedal gastroenterolog Kyle Staller. Pravzaprav imajo ženske več problemov z odvajanjem zaradi hormonskih sprememb, posebej v času nosečnosti, pred menstrualnim ciklusom in po menopavzi. Kljub temu se jih ne drži sloves večurnega sedenja na školjki.

Raziskava nemškega združenja za zaščito potrošnikov je pokazala, da moški na školjki veliko več berejo kot ženske, raziskovalci iz britanskega Oxforda in univerze v Canberri pa so ugotovili, da je verjetnejše, da bodo moški na stranišču tudi brskali po mobilnih telefonih.

Stranišče kot zatočišče

Razlog, zakaj ženske na stranišču pohitijo, se morda skriva tudi v tem, da želijo “prikriti”, kaj so počele.

V družbi je namreč opravljanje velike potrebe še vedno nekakšen tabu, vendar so moški tisti, ki hitreje priznajo, da so jo ali jo nameravajo opravljati. Obstaja pa še en vidik: moški velikokrat stranišče doživljajo kot “zatočišče” oziroma mesto, na katero se lahko umaknejo, kjer ni nobene odgovornosti ali pričakovanj. Nihče od njih ne bo zahteval, da pripravijo obrok za otroke ali opravljajo službene naloge, medtem ko sedijo na školjki, še piše portal.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!