Krmar Miloš Radonjić prišel na priljubljeno regato in končal v lisicah

Črna kronika 30. Okt 202313:35 2 komentarja
Barcolana
Barcolana oziroma Barkovljanka (Foto: PROFIMEDIA)

Dva dni pred največjo jadralsko regato s skupinskim startom na svetu Barcolano oziroma Barkovljanko, ki se je letos znova odvila v Tržaškem zalivu, so pred hotelom, v katerem je bil nastanjen, na podlagi mednarodne tiralice aretirali Miloša Radonjića. Ta je osumljen tihotapstva več tisoč kilogramov kokaina iz Južne Amerike v Evropo.

Ob robu letošnje Barcolane oziroma Barkovljanke – gre za največjo jadralsko regato s skupinskim startom na svetu, ki se vsako leto odvija v Tržaškem zalivu – se je zgodila tudi pomembna aretacija.

Kot poroča Primorski dnevnik, so policisti pred hotelom v Trstu, v katerem je bil nastanjen, aretirali Miloša Radonjića. Policija ga je aretirala na podlagi mednarodne tiralice, ki so jo 15. septembra zaradi trgovine z mamili in pranja denarja za njim razpisali organi pregona v New Yorku, poroča italijanski spletni portal Gazzetta.it.

Italijanski mediji so se o aretaciji sicer razpisali skoraj mesec dni kasneje – 33-letnega Radonjića – po rodu iz Črne gore – so po navedbah medijev aretirali v petek, 6. oktobra, kar je bilo dva dni pred priljubljeno regato v Tržaškem zalivu.

Po poročanju Primorskega dnevnika so ameriški preiskovalci ugotovili, da je bil Miloš Radonjić vpleten v mednarodno trgovanje z mamili. Na kontejnerski ladji, ki je plula pod malteško zastavo, so namreč zasegli 2.602 kilogramov kokaina, sumijo pa, da je bil Radonjić eden od koordinatorjev te velike operacije. Tako je osumljen tihotapstva več tisoč kilogramov kokaina iz Južne Amerike v Evropo. Radonjić naj bi bil sicer – tako ameriški preiskovalci – eden od voditeljev nadnacionalne kriminalne združbe Tco.

Barcolana
Barcolana oziroma Barkovljanka (Foto: PROFIMEDIA)

Po poročanju Primorskega dnevnika je Radonjić sicer zmagovalec več prestižnih regat.

Možna tudi izročitev ZDA

Radonjić naj bi italijanskim oblastem ob aretaciji dejal, da je nedolžen in da obravnavajo napačno osebo z enakim imenom, vendar so nadaljnje preiskave italijanskih oblasti potrdile, da gre res za osebo, ki je navedena v mednarodnem nalogu za prijetje. Aretacijo je po preverjanju dokazov potrdilo tudi tržaško drugostopenjsko sodišče, navaja Primorski dnevnik.

Aretacija je sicer plod občutljive preiskave, ki je trajala več let. Po poročanju spletnega portala Gazzetta.it je policija v tem času prestrezala tudi sporočila, ki so si jih prek različnih aplikacij za komuniciranje izmenjevali člani kriminalne združbe. V zadnjih letih naj bi združba premaknila na tisoče kilogramov kokaina proti Evropi, droga pa naj bi potovala tudi skozi Združene države Amerike (ZDA). Zato po poročanju italijanskega spletnega portala ni nemogoče, da bi Radonjića izročili ZDA, čeprav je to možnost njegov odvetnik že izključil glede na omejeno sodelovanje ZDA pri izročitvi italijanskih državljanov, ki so tam pridržani.

Radonjić naj bi se sicer udeležil Barkovljanke kot krmar jadrnice z imenom Maxi Jena, poroča Primorski dnevnik. Za krmilo naj bi na koncu sedel njegov brat Marko Radonjić.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje