Na Barkovljanki letos po polžje. Slavili domačini, do stopničk tudi Slovenci

Svet 08. Okt 202313:10 > 16:21 0 komentarjev
Jadrnice na Barcolani.
Barcolana 2022. (Foto: PROFIMEDIA)

Danes se je v Tržaškem zalivu odvijala Barcolana (Barkovljanka), največja jadralska regata s skupinskim startom na svetu. Z najvišjim odličjem so okronali ekipo italijanske jadrnice Arca, slovenska Way of Life je do cilja prispela kot tretja.

Italijanska jadrnica Arca je zmagovalka 55. barkovljanke, najbolj množične regate na svetu, ki je danes potekala v Tržaškem zalivu. Na startu je bilo prijavljenih 1.773 jadrnic vseh velikosti, regata pa se je zaradi brezvetrja odvijala po polžje. Slovenska Way of Life je osvojila tretje mesto.

Pomanjkanje vetra je krojilo današnje dogajanje v Tržaškem zalivu. Hitrost vetra po podatkih specializirane spletne strani Windfinder.com za Barkovlje ob startu regate ni presegala dveh vozlov na uro (3,6 km/h), kar je močno otežilo delo jadralcev na startu.

Sapica se je malce okrepila in dosegla štiri vozle po poldnevu in vodilne vendarle potisnila v močno skrajšan cilj regate. Ta je bil po odločitvi žirije že na prvi boji, kar se je po poročanju italijanske agencije Ansa zgodilo prvič v zgodovini.

V zahtevnih razmerah se je najbolje znašla italijanska jadrnica

V zahtevnih jadralskih razmerah se je na koncu najbolje znašla italijanska maksi jadrnica pod taktirko Furia Benussija, ki se je po letu dni premora vrnila na prestol Barcolane. Lani je namreč slavila ameriška jadrnica Deep Blue, ki pa danes ni branila zmage.

V zaključku regate je Benussi krmilo predal 16-letni hčerki Marti Benussi, Arca pa je ciljno črto prečkala v času 1 ure 49 minut in 55 sekund.

Nekoliko v ozadju se je odvijal boj med italijansko jadrnico Prosecco Doc (nekdandjim Portopiccolom) pod vodstvom slovenskega krmarja Mitje Kosmine in plovilom Way of Life slovenskega projekta EWOL. Kot druga je z manj kot dolžino prednosti ciljno črto prečkala italijanska jadrnica, ki je za zmagovalko zaostala tri minute.

Današanja zmaga je sicer druga za Arco na barkovljanki po prvencu leta 2021, ko je bila hitrejša od ekipe Way of Life. Slednja je sicer pod istim imenom, a z drugo jadrnico, zmagala leta 2019.

Slovenska jadrnica Ewol
Slovenska jadrnica Ewol (Foto: Aleš Fevžer)

Slovenski jadrnici dobro kazalo do polovice regate

Tudi tokrat je slovenski posadki ob mirnih razmerah kazalo dobro, saj je po startu prišla v vodstvo, ki ga je držala več kot pol poti do skrajšanega cilja. A v drugem delu in ob nekoliko močnejšem vetru je na svoj račun prišla Arca.,

#related-news_2

“Morda je ekipa na koncu naredila eno taktično napako, ne glede na to so se borili in bili v vodstvu večji del regate. Porazi so del življenja, iz njih se je treba učiti,” je o razpletu dejal nekdanji slovenski olimpijski jadralec Gašper Vinčec, sicer vodja projekta EWOL.

Vinčec sicer danes ni bil za krmilom najhitrejše slovenske jadrnice, saj je tega tokrat predal Mauriziu Benčiču. Namesto tega pa je sam bil za krmilom jadrnice z 30 otroki na krovu v sklopu projekta za promocijo vključevanja mladih v jadranje.

“EWOL je pred leti zagnal akademijo za mlade jadralce, s katero želimo ponuditi mladim možnost za jadranje. Vmes je prišla pandemija covida-19, ki je nekoliko prekrižala naše načrte, a letos smo znova zagnali vse skupaj,” je dejal Vinčec. Med tistimi, ki so mu na jadrnici danes delali družbo, je bilo tudi več več otrok, ki jim je sodelovanje omogočila Zveza prijateljev mladine.

Krmilo Way of Life je koprski olimpijec Gašper Vinčec za letošnjo izvedbo predal Mauriziu Benčiču, sam pa je prevzel krmilo jadrnice z 30 otroki na krovu. Med njimi je bilo tudi več otrok, ki jim je sodelovanje omogočila Zveza prijateljev mladine.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!