Na območju Ljubljane občutno povečana kriminaliteta, policija poostrila nadzor

Črna kronika 22. Sep 202306:54 > 12:22 16 komentarjev
kazniva dejanja
Denis Sadiković/N1

Policisti so na območju ljubljanske policijske uprave preiskali večje število kaznivih dejanj, zoper več osumljencev je bil odrejen pripor. Za zagotavljanje varnosti policija izvaja usmerjene poostrene nadzore, na obremenjena območja pa je napotenih več policistov.

Ljubljanski policisti in kriminalisti so v zadnjih mesecih uspešno preiskali več kaznivih dejanj na območju Kočevja, Ljubljane in Grosuplja. Prostost so odvzeli 22 storilcem, za katere sumijo, da so storili skupno 72 kaznivih dejanj. Vse osumljene so s kazensko ovadbo privedli pred preiskovalne sodnike, ki so zoper osumljence odredili pripor, je povedal vodja sektorja kriminalistične policije Martin Rupnik.

Za katera kazniva dejanja gre? Na območju Grosuplja, Ivančne gorice in Ribnice so tako preiskali šest vlomov v župnišča. “Ko smo odvzeli prostost osumljencem, teh kaznivih dejanj na tem območju ne zaznavamo več,” je rekel Rupnik. Na območju Kočevja so preiskali štiri velike tatvine: gre za vlome v trgovino s tehničnim blagom in gostinske objekte. Na območju Ribnice pa so policisti rešili tri primere kaznivih dejanj nasilništva in tatvine.

Največ kaznivih dejanj pa so policisti obravnavali na območju centra Ljubljane. Uspešno so preiskali 11 tatvin, tri drzne tatvine, pet vlomov v gostinske lokale in tri oborožene rope, ko so osumljenci oropali trafike. Obravnavali so tudi 10 kaznivih dejanj omogočanja uživanja prepovedanih drog. Na območju Viča so preiskali kar 12 kaznivih dejanj velike tatvine – gre tako za vlome v stanovanjske objekte kot tudi drzne tatvine iz stanovanjskih objektov.

Dve tretjini storilcev kaznivih dejanj na področju PU Ljubljana imata slovensko državljanstvo, je navedel Rupnik. Ostala kazniva dejanja so izvršili državljani BiH, Srbije, Kosova, Alžirije in Maroka. Nekaj storilcev prihaja tudi iz drugih držav, a je njihovo število zanemarljivo.

Število kaznivih dejanj se je povečalo za 14 odstotkov

“Vse varnostne dogodke spremljamo ter jih časovno in krajevno povezujemo v sklope. Analizirali smo varnost na območju vseh policijskih postaj v Ljubljani. Ugotovili smo, da smo do današnjega dne obravnavali več kot 10.300 različnih kaznivih dejanj. To predstavlja približno 14-odstotno povečanje v primerjavi z lanskim letom,” je povedal vodja sektorja kriminalistične policije.

Zato so policisti začeli poostreno nadzirati območja, ki so varnostno najbolj obremenjena. Poostrene nadzore izvajajo predvsem policisti in kriminalisti v civilu.

Od začetka julija so izvedli več kot 1.500 različnih policijskih postopkov: od ugotavljanja identitete do ugotavljanja kaznivih dejanj in prekrškov. Zaznali so več kot 100 prekrškov povezanih s prepovedanimi drogami in 50 kaznivih dejanj, pri čemer izstopajo kazniva dejanja s področja prepovedanih drog. “Zavedamo se, da so prepovedane droge nevarne za zdravje in da negativno vpliva na javno varnost, saj tovrstni storilci izvršujejo predvsem tatvine, rope, vlome in drzne tatvine,” je rekel Rupnik.

Žrtve kaznivih dejanj in očividce je Rupnik pozval k prijavi, saj hitra prijava omogoča boljšo preiskavo dogodkov. Prijavijo lahko na policijskih postajah, na telefonski številki 113 in anonimni telefonski številki 080 1200.

kazniva dejanja
Denis Sadiković/N1

Na navedbe nekdanjega direktorja Slovenske obveščevalno-varnostne agencije Sova Andreja Rupnika, da naj bi ponekod v Ljubljani, predvsem na Metelkovi, migranti prevzemali vodilno vlogo v trgovini z drogami, je Martin Rupnik odgovoril, da področje Metelkove velja za varnostno zelo obremenjeno območje. “Na tem območju se dnevno zadržuje zelo veliko število oseb, tam deluje veliko število gostinskih lokalov. Policija na tem območju izvaja redne kontrole in poostrene nadzore,” je rekel. Dodal je, da s podatkom, da naj bi migranti na tem območju prevzemali vodilno vlogo v trgovini z drogami, pa ne razpolaga.

Večje število prosilcev za azil in povečano tveganje: Izvajamo poostrene nadzore

Na Policijski upravi Ljubljana se zavedajo povečanega varnostnega tveganja, ki ga predstavlja večje število prosilcev za mednarodno zaščito v nastanitvenih objektih v Ljubljani, je rekel vodja oddelka za državno mejo in tujce v sektorju uniformirane policije Policijske uprave Ljubljana Matjaž Kondardi.

Policisti ugotavljajo, da se prosilci za mednarodno zaščito zadržujejo na glavni avtobusni in železniški postaji, vmesnih postajah ter na drugih javnih krajih. Kondardi je poudaril sodelovanje z vodstvom azilnega doma in uradom za integracijo migrantov, varnostnimi službami v azilnem domu in izpostavah. “Dnevno prilagajamo naloge na t. i. varnostno obremenjenih območjih,” je rekel.

“Na vseh kritičnih mestih, kje je varnostna problematika zahtevnejša, čez dan in ponoči izvajamo poostrene nadzore z večjim številom policistov. Nadzore opravljajo tako policisti v uniformi kot civilne patrulje, v delo vključujemo vodnike službenih psov, policiste konjenike, druge državne institucije kot tudi rezervni sestav policije. V primeru, da je potrebna še dodatna pomoč, pa vključujemo tudi policiste iz drugih policijskih uprav,” je pojasnil.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje