Med neidentificiranimi v eksploziji v Kočevju naj bi bili trije tuji državljani

Črna kronika 13. Maj 202207:49 > 15:13

V kemični tovarni Melamin v središču Kočevja je v četrtek zjutraj odjeknila močna eksplozija. Kriminalisti so včeraj v poznih večernih urah skupaj s preiskovalno sodnico ter državnim tožilcem zaključili prvi del ogleda mesta eksplozije in pri tem našli pet pokojnih oseb. V nesreči je bilo poškodovanih še 13 ljudi, od tega dva huje. Oba sta v eksploziji utrpela hude opekline, zdravijo pa ju v ljubljanskem kliničnem centru. Eden od njiju je zelo v slabem stanju ter še vedno ni identificiran. So pa s PU Ljubljana sporočili, da so med neidentificiranimi trije tuji državljani, dva državljana BiH in en Makedonec.

Kriminalisti so včeraj v poznih večernih urah skupaj s preiskovalno sodnico ter državnim tožilcem zaključili prvi del ogleda mesta eksplozije in pri tem našli pet pokojnih oseb, so sporočili z ljubljanske policijske uprave. Potrjevanje identitete oseb trenutno še vedno poteka. Ogled kraja pa se nadaljuje tudi danes, so dodali na policiji.

Vodja oddelka za splošno kriminaliteto v sektorju kriminalistične policije PU Ljubljana Valter Zrinski je uvodoma pojasnil, da policija že drugi dan intenzivno izvaja aktivnosti na samem kraju dogodka. Včeraj so tako vse intervencijske službe takoj pričele z izvajanjem prvih nujnih ukrepov za zavarovanje življenja ljudi, je pojasnil. Dodal je, da so v naslednji fazi zavarovali širše območje kraja ter hkrati drugim intervencijskim službam omogočili nemoteno izvajanje del. “Hkrati smo začeli zbirati obvestila, da ugotovimo, kaj se je pravzaprav zgodilo,” je pojasnil in dodal, da so v poznem popoldanskem času, ko so bili zagotovljeni varni pogoji za delo, pričeli z ogledom kraja dejanja.

“Na kraju smo našli pet mrtvih oseb, katerih identiteto v tem trenutku še ni znana,” je pojasnil Zrinski in dodal, da so se danes dejavnosti nadaljevale. Na terenu pa so poleg kriminalističnih tudi forenzični tehniki. “Kriminalistična preiskava bo izjemno zahtevna,” je pojasnil vodja oddelka za splošno kriminaliteto v sektorju ljubljanske kriminalistične policije. Dodal je, da preiskovanje tovrstnih dogodkov terja veliko znanja, tako kriminalistov kot tudi ostalih sodelujočih, pa tudi veliko medinstitucionalnega sodelovanja. Na vprašanje, na kakšen načni bo potekala identifikacija, pa je Zrinski odvrnil, da edino možnost predstavljajo DNK preiskave. Pri tem že sodelujejo s svojci ter tujimi varnostnimi organi, saj so med neidentificiranimi tudi trije tuji državljani. “Za zdaj pogrešamo dva državljana BiH in enega iz Makedonije,” je pojasnil Zrinski in dodal, da zaradi hudih poškodb ne morejo z gotovostjo trditi, ali je poškodovani v UKC Ljubljana tuji ali slovenski državljan. Domnevajo sicer, da sta med umrlimi v eksploziji dva državljana Bosne in Hercegovine ter da je neidentificirani hospitalizirani delavec iz Makedonije, a do zaključka preiskav informacij ne morejo z gotovostjo potrditi.

V nesreči so umrli štirje zunanji sodelavci in en zaposleni v tovarni. Zunanji izvajalci so delali za dobaviteljsko podjetje iz Ljubljane, ki je skrbelo za elektroinštalacije, tik pred nesrečo pa naj bi montirali elektrovode. Umrli naj bi bili v času, ko je odjeknila eksplozija, v neposredni bližini kamiona. V močni eksploziji, ki so jo čutili tudi okoliški prebivalci, je bilo poškodovanih 13 ljudi, od tega dva huje. Oba so s hudimi opeklinami prepeljali v ljubljanski klinični center. Zdravniki iz UKC so včeraj povedali, da sta bila poškodovana ob sprejemu v komi. Danes zjutraj so iz največje slovenske bolnišnice sporočili, da sta oba poškodovanca še živa. “Eden še vedno ni identificiran, je pa v zelo slabem stanju,” so zapisali v sporočilu na Twitterju. V nekaterih medijih se pojavljajo informacije, da je v nesreči najverjetneje umrlo šest ljudi, vendar nam tudi na policiji tega podatka niso potrdili.

Vzrok za nesrečo naj bi bila človeška napaka

Vodja intervencije Leon Behin je včeraj dejal, da lahko glede na obseg in vrsto nesreče rečemo, da je šlo za “tragično eksplozijo ekstremnih razmer, to kažejo tudi vsi kazalniki zveriženosti jeklenih konstrukcij”. Direktor podjetja Melamin Srečko Štefanič je povedal, da je bila za nesrečo kriva človeška napaka. Podrobnosti nesreče sicer še preiskujejo, a po doslej zbranih informacijah se je nesreča zgodila pri prečrpavanju ene surovine v skladiščno posodo. Kot so doslej ugotovili, naj ne bi bilo nobenih težav z dokumentacijo, prav tako naj bi bilo vse storjeno po predpisih. Človeško napako naj bi storil zaposleni, ki naj bi zamenjal dve surovini, pri tem se je zgodila eksotermna reakcija, zato je odjeknila eksplozija, iz tovarne pa se je začel valiti dim.

Po eksploziji je bilo ozračje nad Kočevjem trpko in polno črnega ter gostega dima. A kot je povedala predstavnica za stike z javnostmi uprave za zaščito in reševanje Neja Pavlica, so prvi izsledki meritev pokazali, da so v ozračju le povečane koncentracije dima in saj. V času eksplozije so delavci sicer pretakali nevarno snov epiklorhidrin, a ga po besedah Pavlice meritve v ozračju niso zaznale.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.