Mesec pripora za 36-letnika, ki je skušal v mariborskem lokalu umoriti znanca

Črna kronika 25. Okt 202314:27 0 komentarjev
policija, marica
Simbolična fotografija (Foto: Policija)

Preiskavi hudih kaznivih dejanj, ki sta se minulo nedeljo zgodili na območju Maribora, se pomikata naprej. Za 36-letnega osumljenca za poskus umora v lokalu na Pobrežju je preiskovalni sodnik odredil en mesec pripora, preiskavo umora v Spodnjih Hočah, ko je 65-letni moški umoril 63-letno sorodnico, pa bodo zaradi smrti osumljenca zaključili s poročilom tožilstvu.

Kriminalisti so 36-letnega osumljenca za poskus umora v lokalu na Pobrežju v torek privedli k dežurnemu preiskovalnemu sodniku, ki je zanj odredil enomesečni pripor, so za STA pojasnili na PU Maribor. Preiskavo umora v Spodnjih Hočah, ko je 65-letni moški umoril 63-letno sorodnico, pa bodo zaradi smrti osumljenca zaključili s poročilom tožilstvu.

Za poskus umora največ 15 let

Mariborski kriminalisti so v torek ob 19. uri s kazensko ovadbo k dežurnemu preiskovalnemu sodniku Okrožnega sodišča v Mariboru privedli 36-letnega moškega z območja Maribora, ki je utemeljeno osumljen storitve poskusa umora. Dejanje je storil v nedeljo okoli 15.40 v gostinskem lokalu v Mariboru. S pištolo je poskušal umoriti 30-letnega moškega, proti kateremu je sprožil dva strela, vendar ga ni uspel zadeti. Za roko, s katero je streljal, ga je namreč zagrabil njun znanec in mu jo odrinil, ves čas pa ga je poskušal tudi verbalno odvrniti od njegove namere. Posledično je oškodovanec uspel zbežati, so dogajanje povzeli na Policijski upravi (PU) Maribor.

Pri ogledu kraja kaznivega dejanja in z zbiranjem obvestil so kriminalisti ugotovili, da so bili vsi navedeni v družbi moških, ki so se v noči na nedeljo oziroma pred tem družili v različnih gostinskih lokalih na območju mesta Maribor. V lokalu na Pobrežju sta se oškodovanec in osumljenec najprej sprla in nato stepla. To je 36-letnega moškega razjezilo, tako da je lokal zapustil in se čez čas vrnil s pištolo, ki jo je uporabil pri kaznivem dejanju.

Osumljeni je po storjenem kaznivem dejanju pobegnil. V obsežnih policijskih ukrepih za njegovo prijetje so policisti uspeli ugotoviti, da se nahaja v stanovanju na območju Maribora. Zaradi nevarnosti, da je oborožen in da se bo prijetju upiral, so ga naslednje jutro prijeli policisti specialne enote policije, prav tako pa mu je bila odvzeta prostost in odrejeno pridržanje.

Med ukrepi za osumljenčevo izsleditev so pridržali še njegovega 37-letnega znanca, ki je po njegovem begu poskušal skriti oblačila in obutev, ki naj bi jih osumljeni uporabljal v času storjenega kaznivega dejanja. Zoper njega so podali kazensko ovadbo zaradi utemeljenega suma storitve kaznivega dejanja pomoč storilcu po storitvi kaznivega dejanja. Za to kaznivo dejanje je predpisana zaporna kazen do petih let.

Za kaznivo dejanje umora je predpisana kazen najmanj 15 let zapora. Za poskus se storilec kaznuje v mejah kazni, predpisane za kaznivo dejanje, lahko pa tudi mileje, so navedli na policiji.

Motiv za umor 63-letnice večletni spor s storilcem

Policisti pa so v nedeljo v Spodnjih Hočah obravnavali umor in samomor. Kot so navedli na PU Maribor, je 65-letni moški ob 6.45 pred stanovanjsko hišo večkrat ustrelil 63-letno sorodnico in jo poškodoval še s sekiro. Po dejanju je z istim orožjem storil samomor z ustrelitvijo. Za posest orožja osumljeni ni imel ustreznega dovoljenja.

Pri ogledu in z zbranimi obvestili so policisti ugotovili, da sta bila žrtev in osumljeni v večletnem sporu, kar je tudi motiv za opisano dejanje. Zaradi smrti osumljenca bodo primer zaključili s poročilom Okrožnemu državnemu tožilstvu v Mariboru.

V letošnjem letu so na območju PU Maribor obravnavali dva umora, en poskus umora in en uboj. V celotnem lanskem letu so obravnavali en umor, tri poskuse umora in dva uboja.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!