Pri Slovenj Gradcu veter odlomil križ z zvonika, na Štajerskem ruval drevesa

Črna kronika 20. Jun 202222:35 > 21. Jun 2022 10:28 1 komentar
Cerkev v Šmartno pri Slovenj Gradcu
Aljaž Uršej/N1

V večernih urah v ponedeljek je Koroško obšla vremenska fronta z neurjem. Prebivalci Dravograda so poročali o debeli toči, o močnem vetru pa so poročali s Štajerske.

Na Koroškem je v ponedeljek zvečer padala toča. Na območju avstrijske Štajerske in Koroške je namreč nastalo nekaj močnih nevihtnih celic, te pa so ponekod prerasle v neurja z dolgotrajnimi nalivi, močnimi sunki vetra in debelo točo. “Eno močnejšo nevihtno celico je zaneslo tudi na našo stran meje, na območje Dravograda in Slovenj Gradca,” so zapisali na portalu Neurje.si. Vremenska fronta z neurjem je sicer obšla tudi druge koroške kraje.

Največ težav na Štajerskem pa je povzročal močan veter, ki je podrl večje število dreves, odkril nekaj ostrešij objektov in poškodoval drugo infrastrukturo. Posamezna drevesa so se podrla preko vodnikov elektrodistribucije, padla preko vozil ali pa se podrla na objekte.

Ponekod je zaradi močnega deževja meteorna voda poplavila tudi kleti objektov. Aktiviranih je bilo 34 gasilskih enot, ki so odstranjevale podrto drevje, izčrpavali meteorno vodo iz poplavljenih objektov in zasilno prekrili odkrita ostrešja, je razvidno iz poročila uprave za zaščito in reševanje.

V Šmartnem pri Slovenj Gradcu je veter odkril kritine na cerkvi sv. Martina in odlomil križ z zvonika. Gasilci PGD Šmartno pri Slovenj Gradcu in PGD Slovenj Gradec so odkrito streho prekrili s folijo ter zavarovali cesto in okolico cerkve zaradi možnosti padca križa z zvonika. Sanacija bo potekala v naslednjih dneh.

Cerkev v Šmartno pri Slovenj Gradcu Cerkev v Šmartno pri Slovenj Gradcu
Aljaž Uršej/N1
Cerkev v Šmartno pri Slovenj Gradcu Cerkev v Šmartno pri Slovenj Gradcu
Aljaž Uršej/N1
Cerkev v Šmartno pri Slovenj Gradcu Cerkev v Šmartno pri Slovenj Gradcu
Aljaž Uršej/N1
Cerkev sv. Martina Cerkev sv. Martina
Aljaž Uršej/N1

Toča je padala v Dravogradu, najbolj pa je klestila čez mejo, v krajih Zitoll in Sankt Pankrazen severno od Gradca, kjer so območje branili tudi s protitočnimi letali, so še zapisali na Neurje.si.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje