Novomeški policisti med prazniki obravnavali dva primera nasilja v družini

Policija
Fotografija je simbolična. (Foto: Žiga Živulović Jr./Bobo)

Novomeška policijska uprava je v minulem koncu tedna obravnavala dva primera nasilja v družini.

Na silvestrski večer so policisti iz okolice Črnomlja prejeli klic na pomoč. Pijan moški je pretepal ženo in ji grozil, nato pa se je odpeljal z avtomobilom, so sporočili s Policijske uprave (PU) Novo mesto.

Policisti so nasilneža izsledili in ga ustavili ter mu zaradi očitnih znakov alkoholiziranosti odredili test. Preizkus je v litru izdihanega zraka moškemu pokazal 0,68 miligramov alkohola. 36-letniku so odvzeli prostost in ga odpeljali v prostore za pridržanje. Po informacijah PU Novo mesto so ugotovili, da moški že dlje časa nad svojo ženo izvaja psihično in fizično nasilje, pogosto pa so pri tem prisotni tudi mladoletni otroci. Nasilnemu moškemu so izrekli prepoved približevanja žrtvam. Na pristojno tožilstvo bodo podali kazensko ovadbo zaradi kaznivega dejanja nasilja v družini ter zanemarjanja mladoletnih oseb in surovega ravnanja.

Brežiški policisti so dan prej, 30. decembra, ukrepali v še enem primeru nasilja v družini. Pijan moški je v zasebnem prostoru v Brežicah grozil družinskim članom. 44-letni nasilnež se po prihodu policije ni umiril in ni upošteval ukazov policije, zato so zoper njega uporabili prisilna sredstva ter ga obvladali, so prav tako sporočili s PU Novo mesto.

Moškega so odpeljali v prostore za pridržanje. Po nadaljnjem zbiranju informacij so ugotovili, da je 44-letnik že dlje časa izvajal psihično nasilje nad nekdanjo partnerko in mladoletnim otrokom. Partnerko je žalil, jo poniževal in ji grozil s smrtjo. Tudi temu nasilnežu so policisti izrekli prepoved približevanja zaradi razlogov za sum, da bo ogrozil njuno življenje, osebno varnost in svobodo.

Primer so predstavili pristojnim službam in preiskovalnemu sodniku, ki bo presodil o podaljšanju ukrepa. Ovadili ga bodo zaradi kaznivega dejanja nasilja v družini.

Društvo SOS telefon pogosto opozarja, da domovi v prazničnih časih niso idealne slike družin iz televizijskih reklam, žrtve nasilja v družini pa spodbuja, da prijavijo nasilje. SOS telefon za ženske in otroke – žrtve nasilja (080 11 55) je na voljo 24 ur na dan.