Po smrti ženske na martinovanju: vedeli so, da je lipa trhla, a je niso posekali

Padla lipa na trgu v Šempetru pri Gorici
Padla lipa na trgu v Šempetru pri Gorici (Foto: Anja Kristavčnik)

Trhlo drevo, ki je v petek zvečer padlo na starejšo občanko v Šempetru pri Gorici, je bilo več let predmet občinskih pogovorov. Del javnosti je župana vseskozi opozarjal, da je stoletna lipa nevarna, drugi drevesa s simbolno vrednostjo niso želeli posekati. Ker lipa skladno s strokovnim mnenjem iz leta 2022 ni predstavljala nevarnosti, jo je občina obdržala. Župan ob tem zatrjuje, da so stanje budno spremljali. "Če bi prej vedel to, kar sem izvedel v petek zvečer, bi šel sam tja in drevo posekal," je povedal za N1.

V petek popoldan se je med martinovanjem na trgu Ivana Roba v Šempetru pri Gorici na občanko podrlo drevo. Hudo poškodovano 73-letnico so na kraju oživljali, nato pa odpeljali v bolnišnico. Naslednji dan je policija sporočila, da je ženska zaradi hudih poškodb umrla.

Približno deset metrov visoka lipa se je v petek zvečer podrla sama od sebe, izhaja tudi iz policijskega poročila o nesreči.

Zdaj se pojavljajo vprašanja, ali bi bilo nesrečo mogoče preprečiti. Lipa je bila trhla, prebivalci pa pravijo, da so občino dalj časa opozarjali, da bi jo bilo treba posekati. Na drugi strani pa so tudi takšni, ki so želeli več kot sto let staro lipo obdržati na trgu. Tam je stala še pred prvo svetovno vojno, bila je priljubljena točka zbiranja.

Padla lipa na trgu v Šempetru pri Gorici
Da je bilo drevo popolnoma trhlo, je razvidno tudi s fotografij.  (Foto: Anja Kristavčnik)

Župan Občine Vrtojba – Šempeter naj bi bil s slabim stanjem več kot stoletne lipe seznanjen. Milana Turka, ki mu trenutno teče četrti mandat na čelu občine, so na trhlo lipo opozorili na 29. seji občine, decembra leta 2021. Takrat je član občinskega sveta Stanislav Rijavec predlagal, da se stara lipa zamenja z novo.

Župan menjavi drevesa ni bil naklonjen, izhaja s poročila decembrske seje. Rijavcu je odgovoril, da je njegov predlog “kar ambiciozen” in da so “do sedaj po tiho razmišljali oziroma se bali, da bo to kdaj treba narediti”. Predlagal je naročilo arborista, ki bi kot strokovnjak za drevje v urbanem okolju podal oceno stanja. O zadevi je želel odpreti javno razpravo, sam se o razpletu ni želel odločiti.

Župan: Po mnenju izvedenke drevo ni bilo nevarno

Danes je Turk za N1 dejal, da so na občini takoj po predlogu Rijavca naročili izdelavo mnenja. Izvedenka za hortikulturo si je stanje ogledala februarja leta 2022, aprila 2022 pa v poročilu zapisala, da drevesa ni treba posekati, a da ga bo treba sčasoma zamenjati. “Iz poročila ne izhaja, da je drevo nevarno,” je povzel župan. Ker se je zavedal pomena lipe za prebivalce, se zato skladno z mnenjem za posek ni odločil.

“Če bi prej vedel to, kar sem izvedel v petek zvečer, bi šel sam tja in drevo posekal,” je obenem komentiral svojo preteklo odločitev. “Vsi smo šokirani zaradi dogodka. Družini še enkrat izrekam sožalje.”

Ob tem je zatrdil, da so na občini drevo ves čas podrobno spremljali. Lipo so si ogledovali po poletnih nevihtah z vetrom, ki je niso podrle, stanje drevesa so ocenili še nekaj dni pred nesrečo, ko je po Šempetru pri Gorici znova pihal veter z močnimi sunki. “Na dan dogodka ni bilo niti sapice,” je dodal Turk.

Tudi gasilci PGD Šempeter pri Gorici so potrdili, da so med intervencijo opazili, da je bila že podrta lipa obrezana in da je še poganjala nove veje. Predsednik društva Leon Vodopivec je tudi povedal, da so drevo, ki je bilo nekoliko “dotrajano”, poleti še zalivali.

Zaradi strokovnega mnenja so se na občini odločili, da lipe na trgu v središču mesta ne bodo ogradili. Za ograditev bi se lahko občinska uprava odločila skladno z odlokom o javnih površinah in izvajanju obvezne gospodarske službe urejanja in čiščenja javnih površin. Po določilih 21. člena namreč občinska uprava odloča o morebitni omejitvi gibanja na nevarnem delu javnih površin.

Če bi bilo drevo glede na strokovno oceno nevarno, bi ga občina lahko odstranila skladno z 22. in 27. členom omenjenega občinskega odloka.

Zakaj občina ni šla v preventivni posek?

Zakaj se župan ni odločil za preventivno odstranitev? Turk bi se lahko kot župan in s tem predstojnik občinske uprave odločil, da drevo preventivno odstranijo. Čeprav je, kot trdi, o možnosti razmišljal, se zanjo ni odločil, saj bi s tem nasprotoval večinskemu javnemu mnenju.

“Ljudje bi se znesli, v preteklosti smo že imeli tudi verbalne napade, ob poseku in obrezovanju se vedno najde kdo, ki izvajalcem javnih del otežuje delo,” je podkrepil odločitev. V občinskem proračunu imajo dovoljšen del sredstev namenjen vzdrževanju javnih površin. “Če bi vedel, da bo lipa kar tako padla, sploh ne bi razmišljal,” je znova zatrdil.

Glede na poročilo seje, ki je javno dostopno na spletni strani občine, je župan dejal, da je lipa “doživela neki šok” med prenovo trga. Spletna stran občine navaja, da so zadnjo fazo ureditve trga Ivana Roba v središču mesta zaključili leta 2011.

Občina je imela že pripravljen načrt za postopno odstranitev drevesa, a javnih del še ni naročila. Projekcije, ki so prav tako nastale po izdelavi strokovnega mnenja, so predvidele dva možna scenarija. Prvi je bil takojšen posek in zasaditev nove lipe, drugi pa najprej posaditev novega drevesa ob stari lipi, šele po določenem času pa posek starega mestnega simbola.