Vremenoslovci tako burnega nočnega dogajanja konec oktobra niso pričakovali

Slovenija 28. Okt 202313:29 1 komentar
nevihta, dež, Ljubljana
N1

Ponoči so predvsem na severu države še nastajale močnejše nevihte z nalivi in točo. Vremensko dogajanje ponoči se je sicer v napovedih nakazovalo, a je bilo po burnosti nepričakovano, saj "nismo navajeni, da konec oktobra prinese tako aktivnost", je ocenila dežurna meteorologinja na agenciji za okolje Veronika Hladnik Zakotnik. Ponoči so v eni uri našteli več kot 1.500 bliskov strel. "To je kar veliko. V podobnih razmerah v atmosferi bi tako dogajanje pričakovali poleti in ne zdaj," je še povedala Hladnik Zakotnik.

Po pestrem petkovem vremenskem dogajanju so tudi v noči na soboto predvsem na severu države še nastajale močnejše nevihte z nalivi, sunki vetra, bliskanjem in grmenjem, ponekod je padala tudi toča.

Dežurna meteorologinja na Arsu Veronika Hladnik Zakotnik je pojasnila, da je bilo burno vremensko dogajanje posledica toplega ozračja, ki je “pretoplo za ta čas v letu”.

Na Agenciji RS za okolje (Arso) so ponoči v eni uri našteli več kot 1.500 bliskov strel, so objavili na družbenih omrežjih.

“Za konec oktobra je to kar veliko strel. V podobnih razmerah v atmosferi bi tako dogajanje pričakovali poleti in ne zdaj,” je dejala Hladnik Zakotnik.

Trenutno je zrak nadpovprečno topel, tudi morje je še vedno toplo, v zraku pa je veliko vlage, na vreme v Sloveniji pa vpliva tudi vreme drugod. “Očitno je to pokazatelj, da bomo verjetno imeli ob takih razmerah tudi dolgo v jesen burnejše vremenske procese,” je povedala in dodala, da je za jesen sicer značilno večdnevno deževje, a brez grmenja in močnega vetra.

Meteorologinja je dejala, da se huda ohladitev zaenkrat ne nakazuje, naj pa bi v prihodnjem tednu v petek in nedeljo Slovenijo prešli dve hladni fronti.

Kaj nas čaka prihodnji teden?

Po trenutnih napovedih kaže, da bi se takrat lahko ohladilo na 10 do 15 stopinj Celzija. Trenutno sicer k nam prihaja topel in bolj vlažen zrak iz jugozahoda, Sredozemlja in včasih iz severa Afrike, ohladitve pa ne bo, dokler se ta splošna cirkulacija ne zamenja, je še pojasnila.

Danes bodo sicer v severni polovici države še plohe, v nedeljo in ponedeljek bo nekaj občasnih padavin na zahodu, v torek pa se bodo razširile na večji del države. Napovedujejo, da bo v sredo suho in povsod precej sonca, v četrtek pa se bo pooblačilo, na zahodu se lahko popoldne pojavijo padavine, v petek pa lahko spet pričakujemo celodnevno deževje. Vsak dan napovedujejo tudi jugozahodni veter, temperature pa bodo med 15 in 20 stopinj Celzija, je še dejala Hladnik Zakotnik.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje