Policisti v eni noči ujeli 92 alkoholiziranih voznikov

Črna kronika 20. Jun 202313:15 2 komentarja
Test alkoholiziranosti
Foto: Bor Slana/Bobo

V noči na nedeljo so policisti izvedli maraton nadzora psihofizičnega stanja voznikov. Opravili so 2.553 preizkusov alkoholiziranosti. Pri 63 voznikih je preizkus alkoholiziranosti pokazal do 0,52 miligrama alkohola v litru izdihanega zraka, pri 29 pa nad 0,52 miligrama alkohola v litru izdihanega zraka.

Policisti so v okviru maratona nadzora psihofizičnega stanja voznikov v noči na nedeljo opravili 2.553 preizkusov alkoholiziranosti. Pri 63 voznikih je preizkus alkoholiziranosti pokazal do 0,52 miligrama alkohola v litru izdihanega zraka, pri 29 pa nad 0,52 miligrama alkohola v litru izdihanega zraka, so navedli na Generalne policijske uprave.

Kot so pojasnili v sporočilu za javnost, so dodatno štirim voznikom odredili strokovni pregled, v katerem preverjajo, ali so vozili pod vplivom alkohola. Šestim voznikom pa so odredili strokovni pregled zaradi suma, da so v cestnem prometu vozili motorno vozilo pod vplivom prepovedanih drog, psihoaktivnih zdravil ali drugih psihoaktivnih snovi.

Prva od treh letošnjih akcij

Maraton nadzora psihofizičnega stanja voznikov minuli konec tedna, v okviru katerega so policisti v noči na nedeljo postavili 60 nadzornih točk, so izvedli v sklopu preventivne akcije za preprečevanje vožnje pod vplivom alkohola, drog in drugih psihoaktivnih snovi v prometu, ki se je začela 14. junija in se bo zaključila danes. Namen take oblike poostrenega nadzora je preprečiti neodgovorno udeležbo v prometu in tako poskrbeti, da bi prav vsi prometni udeleženci varno prispeli na svoj cilj, so še pojasnili na spletni strani policije.

Gre za prvo od treh letošnjih tovrstnih nacionalnih preventivnih akcij za preprečevanje vožnje pod vplivom alkohola, drog in drugih psihoaktivnih snovi v prometu. Kljub temu da se odstotek prometnih nesreč po navedbah Agencije za varnost prometa znižuje, je še vedno vsaka deseta prometna nesreča povzročena pod vplivom alkohola. V letošnjem letu do konca maja sicer beležimo skoraj 13 odstotkov manj prometnih nesreč in 62,5 odstotka manj smrti zaradi alkoholiziranih povzročiteljev kot v istem obdobju lani.

Alkohol močno vpliva na zaznavanje, zmožnost presoje in reakcijski čas voznika. Raziskave so pokazale, da se verjetnost povzročitve prometne nesreče že pri koncentraciji 0,5 promila podvoji, pri 1,1 promila alkohola pa osemkrat poveča v primerjavi s treznim voznikom. Alkohol namreč vpliva na delovanje očesne leče, zato se alkoholiziranim voznikom zoži vidno polje, pride pa tudi do zameglitve vida. Pod vplivom alkohola voznik težje zaznava rdečo barvo, ki pa je v prometu precej pogosta in ima pomembno funkcijo na semaforju, svetlobnih in drugih prometnih znakih.

Vse N1ajboljše: Kaj se dogaja v zakulisju N1?

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje