Poročilo policije po številnih silvestrovanjih na prostem

Črna kronika 01. Jan 202410:28 > 13:09 0 komentarjev
Novo leto Ljubljana
Foto: PROFIMEDIA

Kljub številnim dogodkom na prostem, ki so se odvili ob vstopu v novo leto, policija hujših kršitev ni zabeležila. Za varnost po državi je sicer skrbelo več kot 650 policistov, so sporočili iz Generalne policijske uprave.

Policisti so bili prisotni na večjih javnih prireditvah oziroma silvestrovanjih. V zadnjih 12 urah je policija na interventno številko 113 zabeležila 890 klicev. Med 311 interventnimi dogodki je bilo devet takšnih, ki so terjali nujno ukrepanje. “Kljub številnim dogodkom na prostem, hujših kršitev nismo beležili,” je pojasnila Maja Ciperle Adlešič, predstavnica za odnose z javnostmi.

Več prejetih prijav se je nanašalo na rabo pirotehničnih sredstev in požarov, do katerih bi lahko prišlo zaradi uporabe pirotehničnih sredstev, so pojasnili mariborski policisti. Da so prejeli več prijav zaradi prekomerne in nezakonite uporabe pirotehničnih sredstev, so sporočili tudi policisti iz Kopra. Kljub vsemu pa nihče ni bil poškodovan. Po podatkih Uprave RS za zaščito in reševanje so imeli gasilci v silvestrski noči veliko dela z gašenjem zabojnikov za odpadke v več krajih po državi. Več kot 60 gasilcev je v nedeljo okrog 21.30 v Želimljah v občini Škofljica gasilo goreči kozolec ter izpod njega rešilo kmetijsko mehanizacijo, v Mariboru pa je nekaj pred 19. uro zaradi odvrženega pirotehničnega sredstva zagorel avtomat za pijače.

Nezakonito uporabo pirotehničnih sredstev so policisti med drugim zaznali v nedeljo pri zdravstvenem domu v Luciji. Dvema 12-letnikoma so zasegli petardi in rotacijski metuljček, za kar je predpisana starost dovoljene uporabe 14 let. O tem bodo obvestili tudi center za socialno delo. V Kopru so neznanci ponoči s petardami poškodovali avtomat za prigrizke ter popolnoma uničili parkomat, so še sporočili iz policijske uprave Koper.

Policija
Foto: PROFIMEDIA

Policisti so po državi med drugim obravnavali 15 prometnih nesreč, 63 kršitev javnega reda in miru ter 21 kaznivih dejanj. V 11 prometnih nesrečah je nastala materialna škoda, v treh nesrečah so bili udeleženci lažje poškodovani, v eni prometni nesreči pa huje. Zaradi storitve hujših prekrškov v cestnem prometu je bilo enemu vozniku tudi zaseženo vozilo, so še našteli na Generalni policijski upravi.

Zaradi kršitev javnega reda in miru so policisti po Sloveniji opravili 32 intervencij na javnem kraju, 31-krat pa so posredovali v zasebnih prostorih. Dva kršitelja, ki sta kljub opozorilom nadaljevala s prekrškom, sta bila pridržana. Med kaznivimi dejanji so policisti obravnavali tudi štiri vlome, dve tatvini, 10 poškodovanj tuje stvari, eno povzročitev telesnih poškodb, dve nasilji v družini ter eno nasilništvo. Na območju policijske uprave Ljubljana so denimo vlomili v hišo v Kočevju, v vrtno lopo v Mekinjah ter v garažo v Šiški v Ljubljani, nekdo je vlomil tudi v hišo v Jagodju na območju policijske uprave Koper.

Manj kot uro po polnoči se je na regionalni cesti v Rogozi v občini Hoče-Slivnica zgodila prometna nesreča, ko je 22-letni voznik osebnega avtomobila zaradi odvzema prednosti v križišču trčil v nasproti vozeči osebni avtomobil, katerega je vozil 42-letni voznik. Na kraj so prišli policisti policijske postaje Rače, ki so ugotovili, da je 42-letnik vozil pod vplivom alkohola, zato bodo zoper njega podali obdožilni predlog. Zoper 22-letnika pa bodo podali kazensko ovadbo.

V zadnjih 24 urah je bilo obravnavanih tudi 209 oseb zaradi nezakonitega vstopa na meji s Hrvaško, in sicer 190 na območju policijske uprave (PU) Novo mesto, 19 na območju PU Maribor. Med njimi so obravnavali največ državljanov Sirije (103), Maroka (29), Turčije (25), je še sporočila policija.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!