S ferrarijem in BMW-jem po avtocesti divjala skoraj 300 kilometrov na uro

Črna kronika 07. Jul 202312:18 0 komentarjev
meritev hitrosti
Policijska uprava Koper

Koprski policisti so ujeli voznika, ki sta na avtocesti močno prekoračila dovoljeno hitrost. Prvi je s ferrarijem divjal 269 kilometrov na uro, drugi pa z BMW-jem skoraj 300 kilometrov na uro.

Koprski policisti so v četrtek pri izvajanju meritve hitrosti z laserskim merilnikom na avtocesti ujeli dva voznika, ki sta krepko prekoračila dovoljeno hitrost.

Okoli 21.30 so med Povirjem in Sežano najprej ustavili avstrijskega državljana, ki je z avtomobilom znamke Ferrari 458 Italija vozil s hitrostjo 269 kilometrov na uro. Policisti so mu zaradi kršitve izdali plačilni nalog v višini 1.200 evrov in 9 kazenskih točk.

Okoli 23. ure pa so med Razdrtim in Postojno pri slovenskem državljanu, ki je vozil avtomobil znamke BMW M8, izmerili hitrost 292 kilometrov na uro. Tudi njemu so policisti izdali plačilni nalog v višini 1.200 evrov in 9 kazenskih točk.

Na območju Policijske uprave Koper so policisti v prvem letošnjem polletju ugotovili 5.253 kršitev prekoračitev dovoljene hitrosti – v enakem obdobju lani pa 4.540.

V Avstriji je spodnji dom avstrijskega zveznega parlamenta ta teden sprejel sklep, da bodo lahko v primeru skrajnih prekoračitev hitrosti poleg vozniškega dovoljenja zasegla tudi avtomobil.

meritev hitrosti ferrari meritev hitrosti ferrari
Policijska uprava Koper
meritev hitrosti bmw meritev hitrosti bmw
Policijska uprava Koper
meritev hitrosti meritev hitrosti
Policijska uprava Koper

Več kot tretjina smrtnih nesreč zaradi hitrosti

Ob tem policisti znova opozarjajo, da je neprilagojena hitrost glavni vzrok za nastanek prometnih nesreč, saj se je v zadnjih letih približno petina prometnih nesreč zgodilo prav zaradi tega. Pri smrtnih prometnih nesrečah je ta delež še veliko večji – v zadnjih letih se giba okrog 37 odstotkov. Višja, ko je hitrost, hujše so posledice prometne nesreče, opozarjajo policisti.

Hitrost kot dejavnik tveganja pomembno prispeva tudi k teži posledic prometnih nesreč ter številu hudo in smrtno poškodovanih. Predvsem znotraj naselij že manjša kršitev omejitve hitrosti lahko ogroža varnost ranljivih skupin. Izven naselij, denimo na avtocestah, pa je problematična kombinacija hitre vožnje in kratke varnostne razdalje med vozili, dodajajo na PU Koper.

Izpostavljajo tudi nevarno kombinacijo alkohola in neprilagojene hitrosti, ki sta pogosto usodna kombinacija prometnih nesreč z najhujšimi posledicami.

“Da bi bile naše ceste čim varnejše, moramo poskrbeti predvsem vozniki sami. Dosledno moramo spoštovati cestnoprometne predpise ter ohranjati hitrost v dovoljenih mejah, kot to določajo prometna pravila. Z doslednejšim spoštovanjem omejitev hitrosti in ustrezno prilagoditvijo vožnje tako razmeram na cesti kot tudi lastnim vozniškim izkušnjam in sposobnostim, bi lahko obvarovali marsikatero življenje, saj stopnja poškodb narašča sorazmerno s hitrostjo,” pozivajo policisti.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!