S požari na Hvaru in Braču se bori okrog 90 gasilcev

Črna kronika 18. Jun 202217:36 0 komentarjev
Požar na Hrvaškem
Vatrogasci Selca/FACEBOOK

Na Hrvaškem je danes zagorelo tako na Braču kot tudi na Hvaru. Požare skupaj gasi okoli devetdeset gasilcev, ognjeni zublji na Braču pa so se v nekem trenutku približali hišam, a je gasilcem uspelo preprečiti, da bi jih dosegli.

Na Hrvaškem je danes zagorelo blizu naselij Pučišća na Braču in Pitve na Hvaru. Požar je na območju Pučišć na Braču izbruhnil okoli 11. ure dopoldne, gasi pa ga okoli šestdeset gasilcev z osemnajstimi vozili. Na pomoč so priskočila tudi letala za gašenje.

“Ogenj se je v nekem trenutku nevarno približal hišam in vikendom v Pučišćih, a so gasilci vložili veliko napora ter obranili te objekte pred plameni, ” je pojasnil predstavnik gasilcev na Braču Nikola Martinić. Po njegovih besedah se je intenzivnost požara popoldne nekoliko zmanjšala, a veter občasno ogenj znova razplamti.

Gori tudi borov gozd pri Pitvah na Hvaru, pri gašenju pa sodeluje trideset gasilcev z desetimi vozili in enim letalom. Tudi tu so se plameni usmerili proti nekaj hišam, a je gasilcem prav tako uspelo ustaviti njihovo napredovanje.

Večkrat zagorelo tudi na območju Splita

Tudi na območju Splita so gasilci samo danes zabeležili nekaj manjših požarov, ki pa so pod nadzorom, še poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

“Požar v Žrnovnici, ki ga držimo pod nadzorom, je še vedno aktiven. Trenutno ni močnega vetra in verjamemo, da bomo požare hitro obvladali. Za vsak primer so v pripravljenosti tudi zračne in kopenske sile,” je dejal poveljnik Gasilske zveze Splitsko-dalmatinske županije Ivan Kovačević in občane pozval k previdnosti.

Celoten jug Evrope je sicer zajel vročinski val, ki povzroča preglavice tudi v drugih državah. V Španiji so temperature, ki so na nekaterih mestih presegle 44 stopinj Celzija, zanetile več gozdnih požarov, ki so po uradnih podatkih v nekaj dneh v različnih delih države uničili že dobrih 25.000 hektarjev gozda. Najhuje je bilo v gorovju Sierra de la Culebra blizu meje s Portugalsko na severozahodu države, kjer je uničenih že 20.000 hektarjev gozda, 1700 ljudi pa so prepeljali na varno.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!