Škoda po požaru v Vižmarjah ogromna, vzrok še ni znan

Črna kronika 02. Dec 202111:51 > 12:28 0 komentarjev
požar
N1

Škoda po torkovem požaru v skladišču v Vižmarjah, kjer je prostore najemalo približno 40 podjetnikov, je ogromna. Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije je napovedala, da bo članom zbornice zagotovila enkratno denarno pomoč, s katero bi lažje prebrodili posledice nesrečnega požara. Kaj je požar povzročilo, še ni znano, kriminalistična preiskava pa bo dolga.

Policisti so v sredo začeli ogled pogorišča v Vižmarjah, ki še ni končan, prav tako ni znan vzrok požara, so pojasnili na Policijski upravi Ljubljana, kjer pričakujejo, da bo kriminalistična preiskava trajala dalj časa.

Na policiji so za zdaj pojasnili le, da gre za večjo gospodarsko škodo, ki je nastala več gospodarskim družbam in posameznikom. Policisti o dogodku še naprej zbirajo obvestila, o vseh ugotovitvah pa bodo obvestili pristojno državno tožilstvo.

OZS bo članom zagotovil enkratno finančno pomoč

V skladiščni hali v Vižmarjah, ki jo je v torek zajel požar, je svoje prostore najemalo 40 podjetnikov. Pogorela stavba je sicer v lasti Metalke Commerce, škoda pa je ogromna. Vodstvo podjetja je na terenu, kaj bo z zavarovanjem objekta in sanacijo, še ni znano.

Na Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije (OZS) so pojasnili, da imajo humanitarno ustanovo za pomoč obrtnikom, ki članom pomaga v primeru nesreč. Na ljubljanski območni zbornici še zbirajo podatke, koliko od prizadetih obrtnikov je članov OZS. Vsakemu od njih bodo zagotovili enkratno denarno pomoč in jim pomagali prek te ustanove.

“Praksa je, da problematiko predstavimo tudi v naši reviji Obrtnik podjetnik in damo poseben transakcijski račun, preko katerega zbiramo posebna sredstva za svoje obrtnike,” so pojasnili na OZS.

Pridobijo lahko tudi premostitveni gotovinski kredit

Območna zbornica Ljubljana Šiška ima že vrsto let sklenjeno tudi pogodbo z NLB, po kateri lahko njihovi člani pridobijo 20.000 evrov premostitvenega gotovinskega kredita, je za portal 24ur.com povedal generalni sekretar območne zbornice Gregor Epih.

Tega bodo tako lahko uporabili tudi tisti obrtniki, ki so v požaru utrpeli škodo. Sredstva bodo lahko namenili za nakup strojev, materiala ali drugih stvari, denar pa bodo morali vrniti v roku enega leta, pri čemer jim bo banka odpisala tretjino obresti, zbornica pa dve tretjini.

Če je sedež podjetja na območju zbornice Ljubljana Šiška in so člani, bodo obrtniki deležni še finančne in druge pomoči, tako pravne kot davčne, svetovalne. Če pa so prizadeti podjetniki člani druge zbornice, pa Epih svetuje, naj se obrnejo na območno zbornico, kjer ima podjetje sedež.

Požar skladišča na Plemljevi ulici v Vižmarjah je izbruhnil v torek nekaj minut po 4. uri. S palet, naloženih ob objektu, se je ogenj razširil v notranjost objekta, v katerem ima skladišča več podjetij, tudi trgovsko podjetje z gumami, je poročala Uprava RS za zaščito in reševanje. Gasilci so požar pogasili okoli 14. ure, ker pa so se pojavljala manjša žarišča, je na terenu čez noč ostalo šest enot, ki so izvajale nadzor požarišča.

V Gasilski brigadi Ljubljana so na Facebooku pojasnili, da je v intervenciji sodelovalo skupaj več kot 220 gasilcev iz 24 enot. Koordinacijo je izvajala enota za podporo vodenju, prav tako je sodelovala enota za logistiko. Aktiviran je bil celoten štab javne gasilske službe Ljubljana in predstavniki oddelka za zaščito, reševanje in civilno obrambo pri Mestni občini Ljubljana. Aktivirali so tudi državni ekološki laboratorij, saj se je v zrak dvigal močan temen dim.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!