Ljubezenska prevara: Slovenka “zdravniku” nakazala več deset tisoč evrov

Črna kronika 19. Jul 202209:03 > 10:31 4 komentarji
računalnik, ženska
PROFIMEDIA

Z mariborske policijske uprave so sporočili, da obravnavajo primer tako imenovane ljubezenske prevare. Starejša občanka je, v prepričanju, da si prek spleta dopisuje z moškim, zaposlenim kot zdravnikom v tujini, ki potrebuje denar za vrnitev domov, večkrat nakazala več deset tisoč evrov.

Policija opozarja, da gre za tipičen primer tovrstne prevare. Žrtve so najpogosteje ženske, storilec pa jih pretenta z zgodbo, da je vojak iz ZDA na mirovni misiji nekje v Afriki ali Iraku, delavec na naftni ploščadi, zdravnik v Siriji, v vsakem primeru pa ločen ali ovdovel, z majhnim otrokom in osamljen. Z žrtvijo gradijo intimen odnos, včasih tudi več mesecev, preden jo prosijo za denar, še opozarjajo na policiji. Izgovori so različni: potrebujejo denar za zdravljenje otroka, za potovanje domov ali da bi prišli na obisk. Zopet drugič imajo dostop do večje količine denarja, vendar najprej potrebujejo nekaj denarja od žrtve, da uredijo vso birokracijo. “Če žrtve ugodijo in denar pošljejo, se zgodba tu ne konča, saj pričakujejo vedno več denarja, hkrati pa z žrtvijo vzpostavljajo še močnejšo čustveno vez, zaradi katere se jim te zelo težko zoperstavijo,” so še zapisali na policiji.

Policija zato opozarja uporabnike in predvsem uporabnice družbenih omrežij, naj ne nasedajo spletnim prevaram in dopisovalcem s tovrstnimi zgodbami, saj za njimi lahko stojijo pretkani kriminalci. Tovrstne oblike spletnih goljufij velikokrat niso prijavljene policiji ali pa so prijavljene več mesecev po transakcijah, dodajajo. Zato pozivajo, naj se oškodovanke na policijo obrnejo čim prej po opravljenih transakcijah, saj to povečuje možnosti, da dobijo svoj denar nazaj.

Ogoljufana pri nakupu prek družbenih omrežij

Mariborska policija obravnava tudi primer spletne goljufije pri nakupu električnega skuterja. Občanka se je prek družbenih omrežij dogovarjala za nakup v vrednosti 249 evrov, pri čemer je posredovala tudi številko plačilne kartice s PIN kodo. Ko je preverila transakcijo na spletni banki, je ugotovila, da so ji v več zneskih s transakcijskega računa ukradli skoraj 2.000 evrov. Policija poziva vse, ki nakupujejo po spletu, naj pred izvedbo spletnih nakupov dobro premislijo o varnosti nakupa, predvsem pa nikomur ne pošiljajo občutljivih podatkov, kot so gesla, digitalna potrdila in drugi podatki o bančnih računih.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje