“Kriptokraljica”, ki je prevarala tudi Slovence, na najbolj iskanem seznamu FBI

Svet 01. Jul 202211:07 > 11:28 1 komentar
Ruja Ignatova
PROFIMEDIA

Bolgarko Rujo Ignatovo, samooklicano kriptokraljico, je ameriški FBI uvrstil med deset najbolj iskanih oseb. Ignatova je bila prvi obraz OneCoina, ene največjih piramidnih shem v kriptosvetu, vlagatelje pa naj bi oškodovala za več milijard evrov. Neznano kam je izginila pred štirimi leti.

Ruja Ignatova je izginila leta 2017, ko se je jeseni vkrcala na letalo za Atene. Bolgarka je bila ustanoviteljica in glavna organizatorka ene največjih piramidnih shem v zadnjem obdobju – kriptovalute onecoin. Na začetku leta je Europol dalj časa pogrešano kriptokraljico uvrstil med najbolj iskane osebe, zdaj pa je podobno storila še ameriška FBI. Ignatova je edina ženska na seznamu deset najbolj iskanih oseb.

Američani so proti Ignatovi postopke sprožili že pred leti, leta 2019 je bila obtožena v osmih točkah, vključno z goljufijami z vrednostnimi papirji in pranjem denarja. Zvezni preiskovalci jo obtožujejo, da je s piramidno shemo ogoljufala vlagatelje z vsega sveta za približno štiri milijarde dolarjev (približno 3,8 milijarde evrov).

Po vkrcanju na letalo se je za njo izgubila sled

Bolgarka je imela vodilno vlogo v OneCoinu, ki naj bi pokopal najbolj znano kriptovaluto bitcoin. Pozneje se je izkazalo, da onecoin nikoli ni imel vrednosti in ni bil zaščiten s tehnologijo veriženja blokov, kot ga uporabljajo druge kriptovalute. Vlagateljem so obljubljali neverjetne donose, ki pa se nikoli niso uresničili, ostali so tudi brez vloženih sredstev. Kot navajajo zvezni tožilci, je pri OneCoinu v resnici šlo za Ponzijevo shemo, preoblečeno v kriptovaluto, poroča BBC.

“Popolno je načrtovala zadevo in izkoristila podivjan čas in začetek kriptovalut,” je dejal zvezni tožilec Damian Williams. Zdaj, ko je Ignatova na seznamu najbolj iskanih oseb, lahko splošna javnost pomaga pri njeni izsleditvi. Za informacije ponujajo 100.000 dolarjev (95.000 evrov) nagrade.

Ignatova naj bi jeseni 2017, ko je izginila, ob sebi imela zajeten kupček denarja – 500 milijonov dolarjev (478 milijonov evrov). Ob bolgarskem potnem listu naj bi imela še nekaj drugih, verjetno ponarejenih, ob tem pa ameriški preiskovalci sumijo, da je tudi spremenila videz in da je obkrožena z oboroženimi stražarji. FBI domneva, da bi lahko potovala z nemškim potnim listom, bila pa bi lahko v Združenih arabskih emiratih, Bolgariji, Rusiji, Nemčiji, Grčiji ali vzhodni Evropi.

Onecoin
PROFIMEDIA

Brat razkril nekaj podrobnosti iz njenega življenja

Leta 2019 so v ZDA aretirali brata Ignatove, ki je na zaslišanju razkril nekaj podrobnosti iz življenja skrivnostne Bolgarke. Med drugim naj bi si kupila več kot deset milijonov evrov vredno stanovanje v Londonu, luksuzne nepremičnine je imela tudi v Frankfurtu in Dubaju, prihranke vlagateljev v onecoin pa je hranila v stanovanju v Hongkongu. Med ekstravagantnimi nakupi so bili tudi jahta, ki jo je poimenovala po hčerki Davini, in več luksuznih avtomobilov.

OneCoin je prek promotorjev vlagatelje nagovarjal tudi v Sloveniji. V hotelskih dvoranah je med letoma 2015 in 2017 organiziral več dogodkov, v sodelovanje pa naj bi zvabil več kot 10.000 Slovencev.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje