Trije obtoženi pranja denarja prek podjetij v BiH priznali krivdo

Črna kronika 03. Feb 202414:51 0 komentarjev
sodišče, evro, plače
Slika je simbolična (Foto: PROFIMEDIA)

Prvoobtoženi skupine, ki naj bi prek gradbenih podjetij v BiH s fiktivnimi računi prala denar, Elvin Omanović je priznal krivdo za kazniva dejanja pranja denarja in pomoč pri zlorabi položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti ter s tožilstvom sklenil sporazum. Krivdo sta priznala tudi Dijana Omanović in David Rot, danes piše Dnevnik.

Elvin Omanović, ki je bil od aretacije v priporu, je s tožilstvom sklenil sporazum za dve leti in pol zapora ter 12.000 evrov denarne kazni. Oškodovanim podjetjem mora povrniti tudi približno 350.000 evrov škode. Rot se je sporazumel za šest mesecev zapora, tudi v obliki splošno koristnega dela. Denarna kazen znaša 4.200 evrov, navaja časnik.

Dijana Omanović je podpisala sporazum za šest mesecev zapora in plačilo 7.200 evrov denarne kazni. Zaporno kazen bo opravila v obliki dela v splošno korist, dve uri dela se bosta šteli kot dve uri zapora. Tožilec je pri odmeri kazni po pisanju Dnevnika upošteval, da je ravnala pod vplivom njenega brata Elvina Omanovića in da ni zaslužila nič omembe vrednega.

Sodišče je Omanoviću kazen že izreklo, medtem ko je sodnik Gorazd Fabjančič sporazuma o priznanju za Omanović in Davida Rota sprejel, sodbe pa jima še ni izrekel. To bo storil, ko bo opravil predobravnavne naroke za preostale obtožene. To so Mihael Strmljan, lastnik skupine Aktiva, ki je obtožen tudi kot pravna oseba, Miroslav Vidaković, Vojko Lazić, Alain Širovnik in Janez Knez. Kot pravni osebi sta obtoženi Vidakovićevo podjetje V3 in Lazićeva družba Acolav.

Policija je pri obtoženih marca lani opravila preiskave s področja organiziranega kriminala in pranja denarja. Podrobnosti iz obtožnice še niso znane, kazniva dejanja pa naj bi se nanašala na zlorabe položaja v podjetjih v povezavi s pranjem denarja prek nakazil na transakcijske račune v BiH in gotovinskimi dvigi v Sloveniji. Plačevali naj bi fiktivne račune, skupno približno 3,3 milijona evrov.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!