Umor v Kidričevem: sodišče obtoženemu zaradi kršenja pravil odredilo pripor

Črna kronika 25. Sep 202318:14 0 komentarjev
Policijski trak
Foto: Srdjan Živulović/ BOBO

Na ptujskem sodišču se je nadaljevalo sojenje Kristijanu Slodnjaku, ki mu tožilstvo očita pomoč pri kaznivem dejanju umora Andreja Kirbiša februarja lani v Mostju v občini Juršinci. Obtoženemu je sodišče zaradi kršenja pravil hišnega pripora odredilo običajni pripor.

Z zaslišanjem treh prič se je na ptujskem sodišču nadaljevalo sojenje Kristijanu Slodnjaku, ki mu tožilstvo očita pomoč pri kaznivem dejanju umora Andreja Kirbiša februarja lani v Mostju v občini Juršinci. Obtoženi je na narok prišel v spremstvu pravosodnih policistov, saj ga je sodišče zaradi kršenja pravil iz hišnega selilo v običajni pripor.

Pred senat, ki mu predseduje sodnica Bernarda Galun, sta danes morala kot priči dva nekdanja sodelavca Slodnjaka in Kirbišev prijatelj.

Prvi sodelavec obdolženega je preko njegovega podjetja Slofin sicer kot samostojni agent sklepal zavarovanja. Sam Slodnjaku denarja ni posojal, je pa njegovo podjetje nekajkrat zamujalo z izplačilom provizij, ki jih je zaslužil s sklenjenimi zavarovanji. Kot mu je obdolženi pripovedoval, naj bi se v težavah znašel zaradi prekinitve pogodbe s strani Zavarovalnice Grawe, ki naj bi mu ostala dolžna nekaj 100.000 evrov.

Kirbiša priča osebno ni poznala, nekajkrat ga je videl v Slofinu, ker naj bi Slodnjak zanj urejal vse zavarovalne posle. Vedel je tudi, da si je obdolženi pri njemu izposodil večjo vsoto denarja, vendar ni imel občutka, da bi mu Kirbiš kdaj grozil zaradi morebitnega zamujanja pri vračanju.

Priča je poznala tudi zgodbo v zvezi z domnevnim posrednikom pri omenjenem posojilu, ki naj bi si od 150.000 evrov vzel zase kar 100.000 evrov, vendar njegovega imena ni želel povedati sodišču, saj da se boji za lastno varnost. Tudi glede Kirbiša je dejal, da je zgolj slišal za govorice o tem, da naj bi se ukvarjal s preprodajo prepovedanih substanc.

Posojanje denarja

Drugi sodelavec je s Slodnjakom delal že pred leti, a se je tudi zaradi finančnih težav slednjega odločil, da gre na svoje. Tudi on je potrdil, da je Slodnjak v sodnem sporu z Grawejem, zaradi katerega naj bi se znašel v težavah in podjetje Slofin zdaj tudi v stečaju. Povedal je, da je obdolženemu nekajkrat posodil nekaj denarja, a da mu je ta vselej dolg povrnil.

Zatrdil je celo, da bi Slodnjaku posodil celo večjo vsoto, če bi sam imel dovolj denarja, saj bi zaradi tožbe, ki jo ima slednji zoper nekdanjo partnersko zavarovalnico, posojilo zagotovo dobil povrnjeno. S Slodnjakom sta sicer večkrat šla skupaj na kavo, kjer sta se pogovarjala o njegovih težavah, urejal mu je celo stike z ljudmi, ki bi mu lahko posodili denar.

Tudi on je vedel za posojilo, ki ga je dobil od Kirbiša, pa tudi za to, da naj bi se v njegovo posojilo vmešali neki posredniki, medtem ko naj mu Slodnjak konkretno o vračanju ne bi govoril. Sicer pa Kirbiša ni poznal, o njem je vedel le to, kar se je govorilo in pozneje pisalo v medijih. Je pa še povedal, da obdolženi v tednih pred dogodkom ni bil nič spremenjen ali kakorkoli zaskrbljen.

Kot tretja priča je danes nastopil Kirbišev prijatelj, s katerim sta se poznala še iz otroštva, ki sta ga preživela v Kidričevem. Tudi sam si je bil kot nekdanji podjetnik, ki se je ukvarjal s prodajo avtomobilov, od njega prisiljen zaradi finančnih težav sposoditi denar.

Kirbiš mu je zatrjeval, da denar ni njegov in je zato z obljubo, da mu bo uredil novo posojilo pod boljšimi pogoji, zahteval vračilo vsega denarja, a nato iz drugega posla ni bilo nič in je moral v osebni stečaj.

Truplo moškega iz Kidričevega sta sredi februarja lani na makadamski cesti v naselju Mostje v občini Juršinci našla dva domačina, kot izhaja iz obtožnice, pa naj bi za zdaj še neznani storilec Kirbiša ustrelil z dvema streloma v glavo in srce, tako da je ta na kraju dogodka umrl. Motiv Slodnjaka za smrt Kirbiša naj bi bil dolg do njega, pri čemer naj bi od umorjenega pred tem prejemal grožnje.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!