Tragedija v Italiji: štirinajst mrtvih, tudi petletni otrok

Črna kronika 23. Maj 202114:54 > 26. Jun 2021 21:42
Padec žičnice v Italiji
Italijanska policija/REUTERS

Med vožnjo od italijanskega mesta Stresa na vrh gore Mottarone je strmoglavila kabina žičnice. V njej je bilo po zadnjih podatkih petnajst ljudi, nesreča se je smrtno končala za štirinajst izmed njih, med katerimi je tudi eden izmed dveh hudo ranjenih otrok.

V nesreči žičnice nedaleč od jezera Maggiore na severu Italije je danes po zadnjih podatkih umrlo štirinajst ljudi. Kabina žičnice je na relaciji Stresa-Mottarone pred prihodom na goro Mottarone strmoglavila približno sto metrov. Sklepajo, da je na žičnici popustil nosilni kabel, kabina naj bi padla sto metrov pred vrhom 1492 metrov visoke gore.

V kabini je bilo po zadnjih podatkih skupno petnajst ljudi. Med poškodovanimi je še en otrok star devet let, ki so ga s helikopterjem prepeljali v bližnjo bolnišnico v Torinu. Med poškodovanimi je bil tudi petletni otrok, ki je prvotno utrpel več poškodb glave, prsnega koša ter zlomov nog.

Ko ga je reševalno vozilo pripeljalo iz helikopterja, je bil pri zavesti, kasneje pa je od posledic nesreče in travme umrl. Devetletnik je bil ob prihodu v bolnišnico nezavesten, vendar so ga zdravniki z masažo srca uspeli pripeljati nazaj k zavesti. Tudi on je utrpel hude travme glave in zlome nog, njegovo zdravstveno stanje je resno.

Padec žičnice v Italiji Padec žičnice v Italiji
Italijanska policija/REUTERS
Padec žičnice v Italiji Padec žičnice v Italiji
Vigili del Fuoco/REUTERS
Padec žičnice v Italiji Padec žičnice v Italiji
Flavio Lo Scalzo/REUTERS
Padec žičnice v Italiji Padec žičnice v Italiji
Foto: Vigili del Fuoco/REUTERS
Padec žičnice v Italiji Padec žičnice v Italiji
Flavio Lo Scalzo/REUTERS

Kot je pojasnil vodja gorskega reševanja v provinci Verbanija Matteo Gasparini, naj bi bili med mrtvimi tudi nemški državljani.

Tožilec iz Verbanije je že odredil zaseg žičnice. “V teku so reševalne akcije žrtev in pripravljalne dejavnosti za začetek preiskave,” je sporočil podpolkovnik Giorgio Santacroce, poveljnik operativne enote karabinjerjev iz Verbanije.

Kabino našli popolnoma zmečkano

“Gre za zelo hudo nesrečo,” je za televizijo RaiNews24 povedal tiskovni predstavnik državne gorske reševalne službe Walter Milan. Po njegovih besedah je kabina popolnoma zmečkana.

Obžalovanje je že izrazil italijanski premier Mario Draghi in se v imenu vlade spomnil družin žrtev. Na Twitterju je tudi zapisal, da je v stalnem stiku z reševalci.

Slišali glasen pok

Mimoidoča Grazia Aguzzi je za italijanski medij La Repubblica delila svoje videnje dogodka. “Okoli 12.30 je noro počilo, potem se je zdelo, kot da se nekaj valja, nato pa še en nor udarec. Za tem je končno vse utihnilo,” je pojasnila.

Podobno zgodbo je delila druga priča Vanessa Rizzo. “Slišali smo majhen pok in nato videli, kako so kabli odleteli na tla. Videli smo ljudi, ki so se spustili iz druge kabine, odpeljali so jih po stopnicah. Ko so prispeli gasilci, niso mogli mimo, ker so bili kabli tik ob cesti,” je dejala za italijanski medij.

Med reševanjem se je prevrnilo še gasilsko vozilo

Po poročanju italijanskih medijev, so med reševalno akcijo v počitniškem mestu Stresa, ki se je pričela ob 12:30 uri, sodelovali tudi gasilci. Ob vzponu proti Mottaronu naj bi se prevrnilo tudi gasilsko vozilo, vendar nihče od reševalcev naj ne bi bil poškodovan.

Ceste, ki vodijo do vrha, so zaprte, kabina pa je padla v gozdnat in nedostopen odsek, kar je otežilo reševalno akcijo. Kabina se je po pristanku na tla kotalila po gozdu, posledično so pet trupel odkrili v kabini, osem njih pa zunaj nje.

Nesreča se je zgodila le dan potem, ko so v Italiji ponovno zagnali žičnice. Pred tem jih zaradi ukrepov za preprečevanje širjenja epidemije niso uporabljali več mesecev. Žičnica turiste in domačine v približno dvajset minutah pripelje s postajališča pri jezeru Maggiore na vrh 1491 metrov visoke gore Mottarone.