Nadzorniki SDH o upravljanju naložb v lanskem letu

Gospodarstvo 20. Okt 202120:05 0 komentarjev
SDH
Borut Živulovič/BOBO

Nadzorni svet SDH je na današnji seji obravnaval poročilo o upravljanju kapitalskih naložb države in SDH za lani. Poročilo bo SDH v prihodnjih dneh posredoval DZ, so napovedali. Spomladi je SDH ocenjeval, da bo čista dobičkonosnost lastniškega kapitala portfelja za lani predvidoma dosegla 4,3 odstotka.

Nadzorni svet Slovenskega državnega holdinga (SDH) je danes obravnaval tudi osnutek letnega načrta upravljanja kapitalskih naložb za leto 2022. Končni dokument bo sprejet novembra, nato ga bo SDH posredoval vladi v soglasje, so sporočili po seji.

SDH je lani ustvaril 26 milijonov evrov čistega dobička, potem ko je leto prej beležil 16,6-milijonsko izgubo. Ocene iz aprila kažejo, da bo čista dobičkonosnost lastniškega kapitala portfelja predvidoma dosegla 4,3 odstotka, kar je 1,6 odstotne točke manj od predvidene.

SDH je medtem v polletju letos zabeležil 26 milijonov evrov čistega dobička, ki se je v letošnjem letu povečal zaradi precej višjega upravičevanja do dividend. Dobičkonosnost lastniškega kapitala portfelja je bila 6,4-odstotna, v enakem obdobju lani pa štiriodstotna.

SDH leta 2016 in 2017 “delno učinkovit”

Nadzorniki so se danes še seznanili s poročilom računskega sodišča o učinkovitosti poslovanja SDH pri upravljanju kapitalskih naložb v letih 2016 in 2017 ter s poročilom o izvajanju dejavnosti pooblaščenca za skladnost poslovanja in integriteto med julijem in septembrom.

Računsko sodišče je v konec septembra objavljeni reviziji zapisalo, da je bilo poslovanje SDH pri upravljanju kapitalskih naložb v letih 2016 in 2017 delno učinkovito. SDH je bil delno učinkovit pri vzpostavitvi sistema spremljanja in izvajanja strategije in letnih načrtov upravljanja kapitalskih naložb. Ni pa zagotavljal celovite sledljivosti pri upravljanju kapitalskih naložb.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!