Frankfurt po Frankfurtu: kakšen je izkupiček Slovenije po knjižnem sejmu

Kultura 06. Nov 202314:16 1 komentar
Frankfurt po Frankfurtu
Foto: Žiga Živulović Jr./Bobo

V knjigarni Konzorcij so odprli 37. prodajno razstavo Frankfurt po Frankfurtu, tokrat zaznamovano s predstavitvijo Slovenije kot častne gostje na minulem 75. frankfurtskem knjižnem sejmu. Kot je ob razstavi več kot 4.000 knjig spomnil Miha Kovač, je Slovenija v Frankfurtu pridobila prepoznavnost, tudi zaradi Ljubljanskega manifesta branja.

Po besedah sokuratorja častnega gostovanja Slovenije na sejmu Mihe Kovača je težko oceniti, kaj vse je pridobila Slovenija kot častna gostja na frankfurtskem sejmu.

Vsekakor je bila opažena, o njej se je veliko govorilo, kar priča več kot 4.000 objav v tujih medijih, zelo odmeven je bil tudi govor filozofa Slavoja Žižka ob odprtju, ki si ga je do danes na portalu YouTube ogledalo skoraj 600.000 ljudi. Po Kovačevi oceni gre verjetno za najbolj gledan dogodek v zgodovini slavnostnih odprtij sejma.

Spomnil je tudi, da je direktor Frankfurtskega knjižnega sejma Juergen Boos kar dvakrat javno izjavil, da si Drago Jančar zasluži Nobelovo nagrado za književnost.

Kaj bo Slovenija od tega iztržila v prihodnosti, je vprašanje za založbe. Če ne bodo izkoristile potenciala, “je lahko izplen čez tri leta tudi nič,” je povedal Kovač, ki sicer upa, da se bo število prevodov v prihodnosti povečevalo in bo višje od trenutnih 200 na leto. Omenil je še, da je znanje več jezikov, ki ga Slovenci imamo, veliko vredno, da pa je treba ohraniti dobre prevode v tuje jezike. Tako bodo avtorji pisali v slovenščini ob zavedanju, da bo poskrbljeno za dober prevod njihovega dela.

Frankfurt po Frankfurtu Frankfurt po Frankfurtu
Foto: Žiga Živulović Jr./BOBO
Frankfurt po Frankfurtu Frankfurt po Frankfurtu
Foto: Žiga Živulović Jr./Bobo
Miha Kovač Miha Kovač
Miha Kovač (Foto: Žiga Živulović Jr./Bobo)
Frankfurt po Frankfurtu Frankfurt po Frankfurtu
Foto: Žiga Živulović Jr./BOBO
Frankfurt po Frankfurtu Frankfurt po Frankfurtu
Foto: Žiga Živulović Jr./Bobo

Katja Stergar, direktorica Javne agencije za knjigo RS, pod katere okriljem je potekalo častno gostovanje Slovenije, je povedala, da je organizatorska ekipa dokazala, da lahko “Slovenci speljemo skupaj nekaj tako uspešnega, na kar smo lahko vsi ponosni”, glavna urednica Mladinske knjige in direktorica Cankarjeve založbe Alenka Kepic Mohar pa je opozorila še na uspešno izmenjavo na založniškem področju.

Kot je poudarila, so se slovenski založniki sestali s kolegi iz 30 držav, obenem je potekalo okoli 120 sestankov med uredniki. Častno gostovanje je po njenih besedah pripomoglo h globljemu razumevanju tujih založnikov in agentov Slovenije, veliko je bilo govora o posameznih dogodkih, na katerih se je predstavljala Slovenija kot tudi o Ljubljanskem manifestu o poglobljenem branju.

Čeprav je Mladinska knjiga na sejmu v Frankfurtu že 26 let, pa je letos k prepoznavnosti Slovenije pripomogla tudi prisotnost 31 slovenskih avtorjev. Večina jih je bila zelo zadovoljna z obiskom na svojih dogodkih, je še povedala Alenka Kepic Mohar, ki upa, da se bomo lahko kmalu pohvalili s slovensko mednarodno uspešnico.

Na razstavi Frankfurt po Frankfurtu v Konzorciju bo do sobote, 11. novembra, razstavljenih 4.788 knjig v tujih jezikih po izboru ekipe knjigarjev Konzorcija pod vodstvom Katarine Modic. Na voljo bodo tudi prevodi slovenskih avtorjev v tuje jezike.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje