Kam na Prešernov dan?

Kultura 08. Feb 202306:59 3 komentarji
Prešernov spomenik
Foto: Žiga Živulovič jr./BOBO

Slovenski kulturni praznik je za večino tudi dela prost dan, ki ga številni radi preživijo na prireditvah ali v kulturnih ustanovah.

Na današnji slovenski kulturni praznik, Prešernov dan, bodo po državi pripravili večje in manjše prireditve. Številne kulturne ustanove bodo danes za obiskovalce brezplačno odprle svoja vrata. Osrednja prireditev ob kulturnem prazniku bo tradicionalno pred Prešernovo rojstno hišo v Vrbi.

Kaj vse se bo dogajalo?

Združenje dramskih umetnikov Slovenije bo pripravilo tradicionalni poklon pesniku ob njegovem spomeniku na Prešernovem trgu v Ljubljani, novogoriškem Bevkovem trgu in Grajskem trgu v Mariboru. V Kranju bo potekal tradicionalni Prešernov smenj.

Ministrica za kulturo Asta Vrečko bo položila venec pred Prešernovim spomenikom v Ljubljani in nato v spremstvu kranjskega podžupana Janeza Černeta na pesnikov grob v Prešernovem gaju, predsednica republike Nataša Pirc Musar pa bo gostila kosilo v čast letošnjih prejemnikov Prešernovih nagrad. Pogovor z letošnjimi Prešernovimi nagrajenci bodo zvečer pripravili v kranjskem Prešernovem gledališču.

Najvišja priznanja v slovenski umetnosti so podelil na predvečer praznika na državni proslavi v Cankarjevem domu. Prešernovi nagradi za življenjsko delo sta prejela multidisciplinarna umetnica Ema Kugler in akademski slikar Herman Gvardjančič. Nagrade Prešernovega skladove nagrade, ki jih podeljujejo za vrhunsko ustvarjalnost zadnjih treh let, so dobili pisatelj in novinar Dušan Jelinčič, skladatelj Drago Ivanuša, pianist Aleksander Gadžijev, akademski slikar Nikolaj Beer, filmski režiser in scenarist Matevž Luzar in arhitekturni atelje Medprostor.

Slovenskega kulturnega praznika se bodo z različnimi prireditvami spomnili tudi zamejski Slovenci v vseh štirih sosednjih državah, Avstriji, Hrvaški, Italiji in na Madžarskem, ter po svetu.

Ker bodo številne kulturne ustanove danes brezplačno odprle svoja vrata, je to idealna priložnost, da jih obiščete. Svetujemo vam, da se o tem, ali je vstop prost in ali danes organizirajo kakšne aktivnosti, pozanimate prek njihovih spletnih strani. Mogoče vas navdušijo do te mere, da se boste tja odpravili tudi, ko ne bodo imeli dneva odprtih vrat. Izbire v Sloveniji je res ogromno in verjamemo, da vam danes nikakor ne bo dolgčas, če se odločite, da praznik preživite na kulturen način. Spodaj vam predstavljamo nekaj možnosti.

Ljubljana

Na Prešernovem trgu bo med 12. in 14. uro potekal tradicionalni 37. recital Prešernove poezije. Posebno dogajanje pripravljajo tudi Kinodvor, Mestni Kino, Ljubljanski grad, Mestna knjižnica Ljubljana – Knjižnica Šiška, Muzej in galerije mesta Ljubljane, MGLC Ljubljana, Pionirski dom – Center za kulturo mladih … Več si lahko preberete na spletni strani občine.

Maribor

Svoja vrata so v Mariboru odprli: Mestna četrt Koroška vrata z umetniki Drama SNG Maribor, Hiša Stare trte, Pokrajinski muzej Maribor, Muzej najstarejše trte na svetu, Umetnostna galerija Maribor, Sinagoga Maribor, MNOM – Muzej narodne osvoboditve Maribor, Galerija Media Nox, Lutkovno gledališče Maribor, Pokrajinski arhiv Maribor … Več podrobnosti je na voljo na spletni strani občine.

Kranj

V Kranju najbolj aktivno vabijo v staro mestno jedro, ker tam poteka Prešernov smenj. Brezplačno pa lahko obiščete tudi Prešernovo hišo, Mestno hišo in Grad Khislstein. Več o programu …

Celje

V Zavodu Celeia Celje ob slovenskem kulturnem prazniku pripravljajo brezplačna vodstva po mestu in razstavah v Centru sodobnih umetnosti. V sodelovanju z Mestno občino Celje vabijo na osrednjo slovesnost s podelitvijo priznanj Celjske zvezde za najvidnejše dosežke na področju kulture, konec tedna pa tudi na plesni vikend s tremi različnimi sodobnimi plesnimi predstavami. Več o dogajanju …

Novo mesto

Dolenjski muzej Novo mesto vabi na dan odprtih vrat, ko si bo mogoče vse njihove stalne in občasne razstave ogledati brezplačno. Muzej bo odprt med 9. in 18. uro, v tem času pa se bo v njihovih prostorih, vključno z Jakčevim domom, zvrstilo pet javnih vodstev, dve delavnici in prikaz restavriranja.

Odpravite pa se lahko tudi na brezplačen ogled mesta. Začne se ob 15. uri, izhodišče sprehoda po mestu pa bo Glavni trg.

Nova Gorica

V Novi Gorici pravijo, da bo pri njih še posebej slovesno. Razglašen bo namreč datum otvoritve Evropske prestolnice kulture 2025. Tako ob 12. uri vabijo na Bevkov trg, kjer bo potekalo tudi branje poezije. Prešernove rime bodo prebirali igralci in igralke Slovenskega narodnega gledališča Nova Gorica, člani ZDUS-a in njihovi gostje z obeh strani nekdanje meje. S pesmijo bodo nastopile tudi pevke vokalne skupine Ardeo.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje