“Umetnost je prečuden kraj, kar je raztrgano, se v njej zarobi”

Kultura 07. Feb 202322:12 3 komentarji
Jožef Muhovič
Jožef Muhovič. (Foto: Borut Živulovič/BOBO)

Na predvečer slovenskega kulturnega praznika so v Cankarjevem domu tradicionalno podelili najvišja priznanja za dosežke na področju umetnost. Slavnostni govornik Jožef Muhovič je poudaril, da je umetnost nekaj velikega in skrivnostnega ter hkrati opozoril na vlogo umetnosti, ki gre "pogosto mimo razuma in jasnega, določenega namena".

V Cankarjevem domu poteka državna proslava pred kulturnim praznikom, 8 februarjem, na kateri so vročili najvišja priznanja v umetnosti. Letošnja prejemnika Prešernovih nagrad za življenjsko delo sta Ema Kugler in Herman Gvardjančič. 

Prejemniki nagrad Prešernovega sklada so pisatelj in novinar Dušan Jelinčič, skladatelj Drago Ivanuša, pianist Aleksander Gadžijev, akademski slikar Nikolaj Beer, filmski režiser in scenarist Matevž Luzar in arhitekturni atelje Medprostor.

Preberite še: veliki intervju z Dragom Ivanušo: Glasba me je že večkrat rešil

Slavnostni govornik predsednik upravnega odbora Prešernovega sklada, sicer akademik, Jožef Muhovič je opozoril na vlogo umetnosti, ki gre pogosto mimo razuma in jasnega, določenega namena. Po svoji naravi je umetnost najbolj nepredvidljiva in najresnejša oblika človeške kreacije. Umetnost je prečuden kraj, kar je raztrgano, se v njej zarobi, pravi pesnik.

“In prav zato, ker se javna sfera, mediji, fakultete, kultura in Netflix pogosto res zadovoljijo že s prvo rabo, ki je iz časa in se v njem postara, so potenciali umetnosti tako zelo nepogrešljivi,” je povedal Muhovič.

Podelitev Prešernovih nagrad Podelitev Prešernovih nagrad
Borut Živulovič/BOBO
Podelitev Prešernovih nagrad Podelitev Prešernovih nagrad
Borut Živulovič/BOBO
Jaša Jenull in Svetlana Makarovič na proslavi Jaša Jenull in Svetlana Makarovič na proslavi
Jaša Jenull in Svetlana Makarovič na državni proslavi. (Borut Živulovič/BOBO)
Svetlana Makarovič, oder, Prešernove nagrade Svetlana Makarovič, oder, Prešernove nagrade
Borut Živulovič/BOBO
Podelitev Prešernovih nagrad Podelitev Prešernovih nagrad
Borut Živulovič/BOBO
Podelitev Prešernovih nagrad Podelitev Prešernovih nagrad
Borut Živulovič/BOBO

Po njegovih besedah so umetniki okrog sebe zmožni širiti razglede, poglabljati uvide, gojiti forme in vsebine, ki ne zastarevajo, da jih lahko ljudje vedno znova postavljamo med svet, minljivost, bolečino in sebe, kar je globoko blagodejno.

“Umetnost je prehodni ritual, v neko drugo stanje percepcije, eksistence oblik in poglobljenega ter vključujočega sobivanja med ljudmi,” je opozoril govornik. In še: “Umetniki delujejo na meji med poznanim in slutenim, odpravljajo se v neznano in ga del vzamejo s seboj, da bi ga udomačili.” Vse velja tudi za letošnje nagrajence.

Nagrajenci Prešernovega sklada in Prešernovih nagrad za življenjsko delo so bili na proslavi predstavljeni z video portreti, nato pa so na odru iz rok Muhoviča prejeli priznanja.

Preberite še: portret Aleksandra Gadžijeva: Slovenski pianist, ki je osvojil klavirske olimpijske igre

V zadnjih dneh je veliko prahu dvignila napoved Svetlane Makarovič za N1, da bo na oder na proslavi na predvečer letošnjega kulturnega praznika prišla “magari po vseh štirih”. Ko je bilo proslave konec, je pesnica z aktivistom Jašo Jenullom in pesnikom Borisom A. Novakom vendarle stopila na oder in prebrala odlomek svojega literarnega dela.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje