Laibach vrača Evrovizijo v Ukrajino

Kultura 22. Feb 202316:52 5 komentarjev
Laibach
Facebook/@Laibach

Slovenska glasbena zasedba Laibach bo v okviru posebnega koncertnega programa Evrovizija 31. marca nastopila v Kijevu.

Medtem ko bo preostala Evropa od 9. maja dalje v Liverpoolu slavila svojo idejo o svobodi in solidarnosti, skupina Laibach Evrovizijo vrača v Ukrajino, kamor sodi, in kjer se trenutno odvija edina prava vizija Evrope, so ob napovednem koncertu slovenske skupine zapisali na spletni strani napovedi dogodka.

Preberite še: Laibach za leniniste, maoiste, bicikliste, rumene jopiče in okoljevarstvenike

Evrovizija je sicer ime posebnega koncertnega programa legendarne slovenske glasbene zasedbe in bo tudi ena prvih tujih skupin, ki bo v prestolnici Kijev izvedla koncertni nastop od začetka ruske invazije v Ukrajini februarja 2022, so še dodali.

Poleg nekaterih svojih najbolj znanih skladb bo Laibach na koncertu, ki bo v dvorani Bel Etage Music Hall, predstavil tudi najnovejšo skladbo The Engine of Survival, ki uradno sicer še ni izdana.

Kot so še poudarili v napovedniku dogodka, Laibach s koncertom podpira Ukrajino in Ukrajince v boju proti ruski agresiji. S svojimi himnami in mraševskimi ritmi, ki so osrednja tema njihovega ustvarjanja, pa se primerjajo z vojaškimi orkestri, ki vzdržujejo visoko moralo na bojišču.

Skupina Laibach je bila ustanovljena 1. junija 1980 v Trbovljah in združuje multimedijski kolektiv, ki je s svojim militantnim aranžmajem ter brezkompromisne umetniške drže nemalokrat naletel na ostre nasprotnike in je bil zaradi svojega političnega angažmaja zoper totalitarne ideologije na začetku svoje umetniške poti v takratni Jugoslaviji tudi uradno prepovedan.

Spomnimo, da je bila lanska zmagovalka na festivalu za pesem Evrovizije Ukrajina, ki je na tekmovanje poslala skupino Kalush Orchestra s pesmijo Stefania. Čeprav je Evropska radiodifuzna zveza (EBU) odločila, da Ukrajina iz varnostnih razlogov ne bo gostila letošnjega tekmovanja, je Ukrajina to odločitev obsodila. Pozneje je EBU sporočila, da bo letošnja Evrovizija potekala v Združenem kraljestvu, in sicer v mestu Liverpool. Prvi predizbor bo 9. maja. Drugi predizbor, na katerem bodo barve slovenske zastave zastopali fantje iz skupine Joker Out s pesmijo Carpe Diem, bo 11. maja. Veliki finale sledi v soboto, 13. maja.

Preberite še: Skupina Laibach: Upali smo, da bo pretehtala strokovna, ne politična odločitev

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje