Laibachova priredba Oj, Triglav, moj dom dobila videospot

Kultura 02. Mar 202317:44 3 komentarji
Laibach na odprtju prvenstva; FOTO: Aleš Fevžer

Po tem, ko je Slovence pred tednom dni navdušila izvedba pesmi Oj, Triglav, moj dom, ki jo je za odprtje letošnje Planice pripravila legendarna zasedba Laibach, je skupina priredbo zdaj izdala še v video obliki.

Pred tednom dni je Slovence navdušila prireditev v Kranjski Gori, s katero so slovesno odprli začetek nordijskega svetovnega prvenstva v Planici.

Režiser in scenograf Miha Krušič je na odru združil prekaljene glasbene virtuoze, prepoznavne tako doma kot v tujini, denimo skupino Laibach, ansambel Saše Avsenika in DJ Umeka. “Želeli smo proslavo kontrasta, kar Slovenija tudi je,” je Krušič povedal za N1. V proslavi je želel zaobjeti Triglav, “torej sprva njegovo nežnost in kasneje moč in mogočnost”.

Preberite še: Snovalec spektakularne predstave, ki je navdušila Slovence: Iz srca sem hvaležen

Občinstvo je bilo najbolj navdušeno nad izvedbo pesmi Oj, Triglav, moj dom. Skladbo je za odprtje priredila skupina Laibach, sodelovali pa so še pevka Severa GjurinTomi Meglič iz skupine Siddharta, Boris Benko iz dua Silence, citrarka Irena Anžič, tolkalka Petra Vidmar, člani Zbora Slovenske filharmonije in pihalno-trobilska sekcija Simfoničnega orkestra RTV Slovenija.

Skupina Laibach pa je zdaj priredbo predstavila tudi v video obliki. Ta se je sicer predvajala v ozadju že med samim nastopom, v njej pa ima osrednjo vlogo ravno najvišja slovenska gora, je poročal RTV Slovenija.

Ob posnetku je skupina zapisala, da gre za znano slovensko ljudsko pesem Oj, Triglav, moj dom, ki jo je leta 1894 napisal Matija Žemljič pod psevdonimom Slavin. Pesem je navdihnila nemška domoljubna pesem O Schwarzwald, o Heimat. Leto pozneje je pesem uglasbil Jakob Aljaž, velik občudovalec najvišje slovenske gore Triglav.

Zgodovinar Peter Mikša je za N1 pojasnil, od kod Triglavu simbolni pomen, kako so se Slovenci poenotili s planinarstvom in od kdaj politika poteka tudi v gorah.

Preberite še: Triglav znova prostor identitetnega spopada, tokrat na Twitterju

Svetovno znana slovenska skupina Laibach se je v zadnjih dneh v središču pozornosti znašla tudi zaradi napovedanega koncerta v Ukrajini, ki je bil kasneje odpovedan. Laibachi so sprva napovedali, da bodo v okviru posebnega koncertnega programa Evrovizija 31. marca nastopili v Kijevu, kasneje pa so dejali, da je organizator od njih zahteval, naj se izrečejo, da so vsi Rusi slabi in da je vsa ruska umetnost ničvredna, v kar niso privolili. Ukrajinci so te navedbe označili za lažne.

Več o odpovedanem koncertu: Ukrajinski organizator in Laibach: zakaj ne bo koncerta?

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje