Ministrica Vrečko v Mariboru o zagatah z izplačilom kulturnim organizacijam

Kultura 01. Dec 202321:12 2 komentarja
Ministrica za kulturo Asta Vrečko
Ministrica za kulturo Asta Vrečko (Foto: Klara Bokan/BOBO)

Ministrica za kulturo Asta Vrečko in državni sekretar na ministrstvu Matevž Čelik Vidmar sta se danes v MMC Kibla v Mariboru udeležila pogovora o izzivih v kulturi. Beseda je med drugim tekla o nacionalni strategiji za muzeje, investiciji v Center Rotovž in drugih investicijah ter centru Pekarna.

Uvodoma so se dotaknili težave, da Mestna občina Maribor zamuja z izplačilom mariborskim kulturnim organizacijam, ki so uspele na programskem razpisu in so upravičene do občinskega sofinanciranja.

Kot je povedala ministrica Asta Vrečko, je Maribor kulturno izredno bogato in raznoliko mesto, zato pozorno spremljajo, kaj se dogaja tako v mestu kot okolici. Spomnila je, da so poleti, ko je prišlo do zagate glede izplačil nevladnikom s strani mariborske mestne občine, takoj ukrepali in občini priskočili na pomoč, a so obenem tudi jasno povedali, da ne gre za splošno prakso ter da mora vsaka občina poznati svoje zaveze. Z aktualno situacijo ni natančno seznanjena, je povedala ministrica.

Državni sekretar na ministrstvu Matevž Čelik Vidmar je spregovoril o predlogu nacionalne strategije za muzeje in galerije 2024-2028, ki je bila jeseni v javni obravnavi. Kot je povedal, so prejeli pripombe 20 predstavnikov stroke. Po njegovih besedah želijo z nacionalno strategijo bolj celovito vzpostavi celoten ekosistem muzejev v Sloveniji, ki je zelo obsežen in ki znotraj ministrstva za kulturo predstavlja četrtino proračuna. Kot veliko težavo je državni sekretar izpostavil predvsem depojske prostore.

Ministrica za kulturo Asta Vrečko
Ministrica za kulturo Asta Vrečko (Foto: Borut Živulović/BOBO)

Beseda je tekla tudi o gradnji Centra Rotovž. Čelik Vidmar je povedal, da je projekt zelo zahteven in da se trenutno vrednost investicije ocenjuje na nekaj več kot 31 milijonov evrov. Zaradi zapletene situacije v kletnih etažah se je tudi časovno zamaknil. Med investicijami v okolici je Čelik Vidmar naštel še delno prenovo gradu Goričko, ki je del programa Natura 2000 in je vredna dobra dva milijona evrov; končana naj bi bila v štirih letih, se je pa šele začelo projektiranje.

Ministrica pa je med investicijami med drugim izpostavila obnovo grajske žitnice za potrebe depoja Pokrajinskega muzeja Ptuj Ormož in napovedala energetsko sanacijo SNG Maribor.

Čelik Vidmar je ob tem poudaril, da je ob samih investicijah velik zalogaj sistemska ureditev upravljanja obnovljenih objektov. Nekateri so bili v preteklosti prenovljeni brez upravljavca ali sodelovanja z bodočim upravljavcem; znani so primeri gradov, v katere so bili vloženi milijoni, a so po več letih še vedno prazni. Zato se sedaj vnaprej dogovarjajo z občinami in lokalnimi skupnostmi, da bodo prevzele gradove v upravljanje, med drugim z občino Cirkulane, da bo spomladi 2024 prevzela v upravljanja grad Borl, ter z občino Dornava, da bo prevzela v upravljanje poleti prenovljeno oranžerijo dvorca Dornava.

Beseda je tekla tudi o zaposlovanju na področju kulture, kjer je ministrstvo letos za obdobje dveh let že zagotovilo zaposlitev za 15 baletnih plesalcev SNG Opera in balet Maribor ter pet za ljubljansko opero, ki so plesali kot zunanji sodelavci. Kot je povedala ministrica, so poleg tega skoraj vsakemu javnemu zavodu omogočili po eno zaposlitev, a ker gre za velik strošek za proračun, težave rešujejo postopoma.

Dotaknili pa so se tudi Kulturnega centra (KC) Pekarna, uporabnike katerega so lani vznemirile govorice o načrtih občine za selitev na drugo lokacijo. Tako ministrica kot državni sekretar menita, da so takšni prostori avtonomne kulture ključni za mesto. Čelik Vidmar je izrazil upanje, da se KC Pekarna ohrani.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje