Na zagrebškem festivalu zadnji film, v katerem je zaigral preminuli Radko Polič

Kultura 10. Nov 202313:13 0 komentarjev
Radko Polič Rac.
Radko Polič Rac. (Foto: Borut Živulović/BOBO

Na Zagreb Film Festivalu bodo danes prikazali film Pamtim samo sretne dane hrvaškega režiserja Nevia Marasovića. Gre za zadnji film, v katerem je zaigral lani preminuli Radko Polič - Rac. Vsebina filma nenavadno sovpada z usodo igralca, ki se je po režiserjevem mnenju zavedal, da je to njegov zadnji film.

Pamtim samo sretne dane predstavlja zgodbo o človeku, ki se v čakalnici za drugi svet ozira na svoje življenje. “Ta tema je univerzalna življenjska zgodba. Življenje, smrt, obžalovanja, napake, vse tisto, na kar gledamo, ko se življenje bliža koncu,” je Marasović povedal v pogovoru za hrvaško tiskovno agencijo Hina.

Marasović je film posvetil Radku Poliču, ki v filmu igra glavno vlogo in je umrl lani, pa tudi leta 2015 umrlemu hrvaškemu glasbeniku Arsenu Dediću.

Po režiserjevih besedah izbira Poliča za glavno vlogo nenavadno sovpada s samim zapletom filma. Pri tem je poudaril, da je bil Polič že tako njegova prva in edina izbira, ne samo zato, ker je liku ustrezal po letih, ampak tudi zato, ker je bil legendaren in odličen igralec. “Ko smo ga kontaktirali, se je večinoma zadrževal doma in ni več veliko delal, ko pa je prebral scenarij za ta film, je privolil,” je pojasnil Marasović. “Mislim, da se je precej videl v tem, ker je vedel, da je to njegov zadnji film,” je dodal.

Režiser je poudaril, da je ta film drugačen od vsega, kar je delal doslej, a da jim je glede na odzive gledalcev in kritikov na puljskem filmskem festivalu uspelo narediti to, kar so hoteli.

Marasović je doslej posnel filme različnih žanrov, med njimi film Comic Sans, ki je v Pulju osvojil nagrado občinstva in šest zlatih aren, vključno s tisto za najboljšo režijo. Uradna premiera filma Pamtim samo sretne dane bo predvidoma v začetku naslednjega leta, ko bo film šel tudi v redno distribucijo.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!