Nagrade bafta: slavili nemška drama, irska tragikomedija in kralj rokenrola

Kultura 20. Feb 202309:35 0 komentarjev
Kate Middleton in princ William na podelitvi nagrad bafta
Kate Middleton in princ William. Foto: Chris Jackson/REUTERS

Na sinočnji podelitvi britanskih filmskih nagrad bafta je po pričakovanjih slavila nemška drama o prvi svetovni vojni All Quiet on the Western Front (Na Zahodu nič novega). Med velikimi prejemniki sta bila še The Banshees of Inisherin (Duše otoka) in biografski film o kralju rokenrola Elvisu Presleyju.

Sinoči je Britanska akademija za film in televizijo podelila filmske nagrade bafta. Po pričakovanjih je na dogodku slavila nemška drama o prvi svetovni vojni All Quiet on the Western Front (Na Zahodu nič novega), katere ustvarjalci so domov odnesli sedem nagrad, vključno z nagrado za najboljši film.

Drama je prejela tudi bafto za najboljši prirejen scenarij in najboljši film v neangleškem jeziku, njen režiser Edward Berger pa se je razveselil nagrade za najboljšo režijo. S skupno sedmimi nagradami je drama presegla tudi rekord in postala film, ki ni v angleščini, z največ prejetimi baftami, poroča BBC.

Režiser te filmske adaptacije romana Ericha Marie Remarqua iz leta 1928 je v zahvalnem govoru za najboljši film v neangleškem jeziku dejal, da so filmski ustvarjalci “odraščali z odgovornostjo povedati to zgodbo” in da so počaščeni, da jo je javnost “sprejela z izjemno ljubeznijo”.

Poklonil se je tudi tistim, ki se borijo v Ukrajini, in občinstvu zaupal, da je dvom o snemanju filma presegel s pomočjo hčerke Matilde, ki ga je spodbujala, potem ko je omenjeno knjigo prebrala v šoli.

Edward Berger
Edward Berger. Foto: Henry Nicholls/REUTERS

Z nagrado za izjemen britanski film in dvema igralskima nagradama je bil med preostalimi velikimi zmagovalci večera tudi film The Banshees of Inisherin (Duše otoka). Irska zvezdnika tega filma Kerry Condon in Barry Keoghan sta prejela nagradi za najboljšo stransko igralko in igralca, nekatere pa je presenetilo, da je bil film z irsko zgodbo in okoljem razglašen za izjemen britanski film.

Tudi režiser filma Martin McDonagh se je ob sprejemu te nagrade sprva pošalil: “Nagrada za najboljši kaj?”, potem pa je pojasnil, da je bil film upravičen do uvrstitve v to kategorijo, ker je prejel financiranje britanskega Channel 4.

Graham Broadbent, Pete Czernin, Kerry Condon in Martin Mcdonagh
Graham Broadbent, Pete Czernin, Kerry Condon in Martin Mcdonagh. Foto: Henry Nicholls/REUTERS

Ko je na odru prejel nagrado za najboljši izvirni scenarij, pa je McDonagh dejal: “Snemanje tako žalostnega filma ne bi smelo biti tako zabavno, vendar je bilo zaradi (igralske zasedbe).”

V Dublinu rojeni Keoghan, ki je kot otrok preživel nekaj časa v socialnem varstvu, je po poročanju BBC nagrado za stransko vlogo posvetil “otrokom z območja, od koder prihajam. Ti sanjajo, da bodo nekaj postali.” Igralka Condon pa se je v govoru zahvalila režiserju McDonaghu: “Hvala za vse vloge, ki ste mi jih dali v karieri. Zaradi njih se počutim tako ponosno, da sem Irka.”

Kerry Condon
Kerry Condon. Foto: Henry Nicholls/REUTERS

Slavil tudi film o Elvisu

Tudi biografski film o Elvisu Presleyju, ki ga je režiral Baz Luhrmann, je slavil. Njegovi ustvarjalci so domov odnesli nagrade za najboljšo igralsko zasedbo, kostumografijo, make up in pričesko ter najboljšega glavnega igralca. Austin Butler, ki je upodobil kralja rokenrola Elvisa, je v zahvalnem govoru dejal: “To je res izjemno. Mojim kolegom nominirancem, navdušen sem nad vami. Tako sem hvaležen za vse te čase, ki smo jih lahko preživeli skupaj.”

Zahvalil se je tudi družini Presley in izrazil upanje, da jih je naredil ponosne.

Austin Butler
Austin Butler. Foto: Henry Nicholls/REUTERS

Kdo so bili veliki zmagovalci?

  • All Quiet on the Western Front (Na Zahodu nič novega) s 7 nagradami
  • The Banshees of Inisherin (Duše otoka) s 4 nagradami
  • Elvis s 4 nagradami

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!