Tivoli bo dobil letno gledališče: poglejte, kako je videti (FOTO & VIDEO)

Kultura 27. Maj 202319:15 0 komentarjev

Na zahodni strani Tivolija so po dobrem letu napovedi vendarle zrasle stopnice, ki naznanjajo rekonstrukcijo Plečnikovega avditorija. Avditorij, ki je združeval letno gledališče in kino, je Ljubljana dobila pred natančno 90 leti po zamisli Jožeta Plečnika, po drugi svetovni vojni pa je začel objekt počasi propadati.

Na jasi za Tivolskim gradom so pred 90 leti postavili avditorij, ki je Ljubljančanom v objemu narave služil kot letno gledališče in kino. V začetku 30. let prejšnjega stoletja ga je zasnoval prvi med slovenskimi arhitekti Jože Plečnik.

Mestna občina Ljubljana (Mol)  je lani, ob 150. obletnici Plečnikovega rojstva, napovedala rekonstrukcijo avditorija. Ker so med postavljanjem konstrukcije poleti nepričakovano odkrili ostaline originalnega objekta, se je gradnja zavlekla. Za gradom pa so zdaj vendarle zrasle stopnice, ki spominjajo na pretekla ljubljanska poletja. Prvotni avditorij so sestavljale dvignjene tribune z lesenimi stopnicami, oder je bil peščen, na vrhu tribun pa je stal vodnjak, ki so ga kasneje postavili na Ribji trg ob Ljubljanico.

Gledališče in kino je zamenjala diskoteka

Na spletni strani Mestne občine Ljubljana so zapisali, da je “od konca druge svetovne vojne pa vse do sredine šestdesetih let na tem prostoru deloval poletni kino, ki so ga nato odstranili in zatravili”. Avditorij je po drugi svetovni vojni počasi začel propadati, na tem mestu pa je bila nekaj časa celo diskoteka. Dokončno je propadel v 70. letih.

Na spletni strani Mola so tako na začetku lanskega leta zapisali, da bodo “prostor ponovno obudili za poletne kulturne prireditve na prostem”.

Rekonstrukcija Plečnikovega avditorija v Tivoliju Rekonstrukcija Plečnikovega avditorija v Tivoliju
Jan Gregorc/N1
Rekonstrukcija Plečnikovega avditorija v Tivoliju Rekonstrukcija Plečnikovega avditorija v Tivoliju
Jan Gregorc/N1
Rekonstrukcija Plečnikovega avditorija v Tivoliju Rekonstrukcija Plečnikovega avditorija v Tivoliju
Jan Gregorc/N1
Rekonstrukcija Plečnikovega avditorija v Tivoliju Rekonstrukcija Plečnikovega avditorija v Tivoliju
Jan Gregorc/N1

Nepričakovana najdba

Po začetku del so nato julija lani v Tivoliju naleteli na ostaline nekdanjega letnega gledališča, zaradi česar se je projekt za nekaj časa ustavil, odločili pa so se tudi za nekaj sprememb.

Časopis Dnevnik je avgusta lani pisal, da je vrednost projekta po vnesenih spremembah znašala 358.298,57 evra. Na Mestni občini Ljubljana so z izvajalcem za izvedbo dodatnih nepredvidenih del namreč sklenili aneks v višini 68.712 evrov brez DDV, je še navedel časopis.

Park Tivoli že zdaj preveč obremenjen

A objavljenemu razpisu načrtovane rekonstrukcije se je v začetku lanskega leta uprl del strokovne javnosti. Pod javno pismo so se podpisali krajinski arhitekti, arhitekti in umetnostni zgodovinarji ter nekateri oddelki ljubljanskih fakultet. Namesto “nove gradnje v Tivoliju”, ki po njihovih besedah ni rekonstrukcija Plečnikove zamisli, so predlagali javne razprave o celostnem urejanju parka.

Eden največjih poznavalcev Plečnikovega dela Andrej Hrausky je za časopis Dnevnik opozoril, da je park Tivoli že preveč obremenjen in da letno gledališče zgodovinsko gledano ni doseglo uspeha. “Plečnikov avditorij so od leta 1933, ko je bilo gledališče zgrajeno, pa vse do druge svetovne vojne praktično uporabili samo enkrat. Izvedli so le eno predstavo s ponovitvijo, kar kaže na popoln neuspeh letnega gledališča,” je povedal za časnik.

Z občine so nam sporočili, da bodo več informacij o napredovanju rekonstrukcije avditorija sporočili v naslednjih dneh, do takrat pa si v zgornji galeriji oglejte, kako je projekt v Tivoliju videti trenutno.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!