Prva nagrada CultTech x Ars Electronica afriškemu kolektivu

Kultura 31. Jul 202322:37 0 komentarjev
Utrinek s festivala Ars Electronica leta 2019.
Utrinek s festivala Ars Electronica leta 2019. (Foto: PROFIEMDIA)

Prvo nagrado CultTech x Ars Electronica, namenjeno projektom, ki s tehnološkimi zmogljivostmi naslavljajo kulturne potrebe, prejme znanstveno-umetniški kolektiv Art Meets za aplikacijo Art Meets App, katere cilj je ustvariti digitalni ekosistem za umetnike v Afriki.

Natečaj sta maja letos skupaj izvedla dunajska neprofitna organizacija CultTech Association in festival Ars Electronica. Na razpis za nagrado CultTech x Ars Electronica je bilo prijavljenih 278 projektov iz 53 držav.

Glavno nagrado v višini 10.000 evrov prejme znanstveno-umetniški kolektiv Art Meets za aplikacijo Art Meets App. “S projektom Art Meets tehnologija postaja sila pozitivnega družbenega vpliva, ki širi kulturo v regiji in prispeva k ugodnejšemu okolju za umetniško raziskovanje in rast,” je v utemeljitvi zapisala žirija.

Častno omembo je žirija namenila filmskemu ustvarjalcu Pavlu Ruzyaku s Češke za projekt Snemanje v temi (Filming in the Dark), ki se osredotoča na aplikacije umetne inteligence, ki ljudem z okvarami vida omogočajo snemanje filmov.

V utemeljitvi je žirija zapisala, da projekt spodbuja vključevanje, kulturno vključenost in neodvisnost posameznikov s posebnimi potrebami. “Projekt je skladen z našo vizijo vključevanja občinstva v umetnost in kulturo ter prikazuje pozitiven vpliv tehnologije na družbo. Prikazuje, kako lahko tehnologija opolnomoči marginalizirane skupnosti in odpravi vrzeli na področju umetnosti.”

Mednarodno žirijo so sestavljali Lucrecia Vanni (Argentina/Italija), Dmitri Aksenov (Rusija) in Gerfried Stocker (Avstrija).

“Umetniki so vedno imeli ideje za bolj trajnostne in vključujoče oblike družbe. Zahvaljujoč novim tehnologijam in komunikacijskim kanalom so te ideje deležne dosega, potrebnega za sprožitev resničnih sprememb. Pobude, kot je Art Meets App, to prepričljivo dokazujejo,” so besede umetniškega direktorja Ars Electronica in člana žirije Gerfrieda Stockerja navedli v sporočilu za javnost.

Podelitev nagrade in častne omembe bo 7. septembra v Linzu.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!