Sindikate zanima, zakaj Arsenovič krči sredstva za kulturo, šport in mladino

Kultura 15. Jun 202317:35 1 komentar
saša arsenović, maribor
Župan Maribora Saša Arsenović. (Foto: Milos Vujinovic/BOBO)

Sindikalna konfederacija Glosa - Zasuk in Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) terjata od Mestne občine Maribor pojasnila glede načrtovanih finančnih rezov na področju kulture, športa in mladine. V javnem pismu jo pozivajo k odgovornemu ravnanju in doslednemu spoštovanju predpisov.

Sindikati so javno pismo danes naslovili na župana Sašo Arsenoviča, njegov kabinet, občinski urad za kulturo in mladino, urad za šport ter urad za finance in proračun.

V pismu zahtevajo odgovore na štiri vprašanja. Prvo se glasi, kako so se lahko zneski, določeni v pogodbah z nevladnimi organizacijami, znižali brez predhodnega rebalansa občinskega proračuna. Sindikate zanima tudi, kako to, da se je le mesec po sprejetju proračuna pojavila finančna luknja, za katero prej občina ni vedela.

Tretje vprašanje je, ali je občina predhodno preučila vpliv zmanjšanja sredstev za kulturne, mladinske in športne dejavnosti in, če ga je, kakšne so bile ugotovitve te analize. Zadnje vprašanje pa je, kakšen je pravni temelj za spreminjanje proračuna brez vključitve mestnih svetnikov.

Predstavniki konfederacije Glosa – Zasuk in Sviza v pismu pišejo, da s presenečenjem spremljajo napovedi rezov na področju kulture, mladine in športa v Mestni občini Maribor. Takšne odločitve po njihovem mnenju ne morejo biti sprejete mimo strokovnih komisij in mestnega sveta, in tudi ne naknadno, ko so pogodbe z izvajalci že podpisane in velik del projektov celo izveden. Takšno odločitev občine po mnenju sindikatov dodatno obtežuje dejstvo, da v letošnjem letu razpolaga z rekordnim proračunom.

Sindikata Glosa in Zasuk
Sindikata Glosa in Zasuk. (Foto: Ana Blatnik/Ministrstvo za kulturo)

Siromašenje kulturnih, mladinskih in športnih programov

Sindikati opozarjajo, da bodo rezi prizadeli spet že tako najšibkejše delavce v sektorju, ki so zunanji, pogodbeni izvajalci, saj se na materialnih stroških projektov ne bo moglo privarčevati izpad denarja, ampak se bodo že dogovorjeni honorarji nižali ali celo neizplačali.

“Ti rezi bodo imeli neželen učinek za vse prebivalce Maribora, saj bo klestenje financiranja prineslo siromašenje kulturnih, mladinskih in športnih programov, katerih obiskovalci in uporabniki so meščani,” so zapisali.

Od občine pričakujejo odgovore do ponedeljka opoldne. Ob tem napovedujejo, da bodo skladno z odgovori sprožili nadaljnje akcije za zaščito pravic njihovega članstva in drugih prizadetih delavcev.

Potem ko so s finančnimi rezi pred dvema tednoma seznanili športna društva in klube ter prejšnji teden javne zavode s področja kulture, so predstavniki mariborske občine ta teden te predstavili še izvajalcem programov s področij kulture, mladine in sociale. Napovedali so, da bodo z izbranimi na programskem razpisu na področju kulture in mladine zaenkrat sklenili pogodbe v višini 80 odstotkov letošnjega zneska, za projektni razpis pa bo razdeljenih le 60 odstotkov razpisanih sredstev. Zaradi finančne luknje v občinski blagajni krčijo sredstva tudi javnim kulturnim zavodom, športnim društvom in klubom pa zagotavljajo samo 60-odstotno financiranje.

Manj sredstev tudi na socialnem področju

Po športu, kulturi in mladini pa so predstavniki MOM z načrtovanimi finančnimi rezi danes seznanili še izvajalce programov s področja sociale. Razpise za sofinanciranje teh programov bodo izvedli, a bodo izdali le začasne odločbe z 80 odstotki predvidenega zneska. Enako velja za sofinanciranje društev upokojencev, so sporočili.

Na občini poudarjajo, da sprejeti občinski proračun, ki so ga mestni svetniki potrdili aprila, pomeni le načrt razpoložljivih sredstev, njihova realizacija pa je odvisna od številnih drugih dejavnikov. “Trenutno smo postavljeni pred dejstvo, da je treba proračun izvesti z nižjimi zneski, kot bi si želeli in je bilo sprva načrtovano,” so zapisali v sporočilu za javnost po današnjem sestanku z izvajalci socialnih programov.

“Zaenkrat gre za začasne ukrepe, vse pa je odvisno od realizacije prihodkovne strani proračuna čez poletje. Tudi na področju sociale bomo izdali začasne odločbe s sporočilom, da bomo naredili vse, da se jeseni situacija stabilizira ter programi izvedejo v skladu z načrti,” so izpostavili.

Zatrdili so, da bodo zagotovili sredstva za sofinanciranje dopolnilnih programov na področju socialnega varstva za leto 2023 in 2024 v višini do 80 odstotkov predvidenega zneska za vse dopolnilne programe. Znesek, ki je bil predviden za subvencioniranje oskrbe na daljavo v višini 6.000 evrov, bo po navedbah občine prav tako poravnan in tudi v prihodnje naj bi nadaljevali štipendiranje nadarjenih študentov in dijakov.

“Tudi nadalje bomo podpirali delovanje socialnih ustanov. Rdeči križ Maribor bo tako s sprejetjem pogodbe začasno upravičen do 80 odstotkov predvidenih sredstev, socialna kuhinja pa bo po podpisu pogodbe upravičena do sredstev v predvideni višini,” so navedli. Dodali so, da je bilo lani za področje sociale iz proračuna namenjenih 7,5 milijona evrov. Letos je bilo v ta namen po prvi obravnavi predloga proračuna načrtovanih 8,3 milijona evrov, po drugi obravnavi pa se je znesek povečal na 8,4 milijona evrov.

Nevihtni oblaki v Mariboru
N1

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje