Okrnjen mariborski proračun ujezil kulturnike, ogroženi tudi socialni programi

Slovenija 07. Jun 202315:51 0 komentarjev
deževen dan v Mariboru
PROFIMEDIA

Izpad občinskega financiranja v Mariboru je povzročil buren odziv mariborske kulturne revije Dialogi in občinskega sveta za starejše, zaskrbljeni pa so tudi v Centru za socialno delo Maribor, kjer bi po poročanju časnika Večer krčenje občinskih sredstev lahko ogrozilo programe, kot so materinski dom, varna hiša in zavetišče za brezdomce.

Potem ko so v Mariboru prejšnji teden dvignili glas športni klubi in društva, se te dni vrstijo izrazi nezadovoljstva zaradi izpada občinskega financiranja tudi na področju kulture in sociale. Mestni svetniki se bodo znova sestali v četrtek in razpravljali o nekaterih podražitvah, na katerih je vodstvo občine zasnovalo proračun.

Med drugim se je oglasil uredniški odbor mariborske kulturne revije Dialogi, ki bi prihodnje leto praznovala 60 let. “Grozi nam, da bodo Dialogi žrtvovani zaradi finančnih težav mariborske občine. Resda po nekaterih podatkih ne bodo edini, kar pomeni zgolj, da je situacija še bolj dramatična,” je zapisal v današnjem sporočilu za javnost.

Založba Aristej kot izdajateljica te revije je pogodbo o občinskem sofinanciranju revije v letu 2023 podpisala v začetku maja, a župan Saša Arsenovič je po njihovih navedbah še ni podpisal. Večinski sofinancer programa je sicer država, a če bo založba morala krčiti obseg izdajanja zaradi znižanja občinskih sredstev, ne bo izpolnila pogojev iz pogodbe za državna sredstva.

Občino pozivajo, da reviji nameni znesek, izdan z odločbo po javnem razpisu. “Ne pričakujemo ničesar drugega, zgolj spoštovanje odločb namesto uničevanja vitalnih in uveljavljenih kulturnih programov, ki so jih gradile generacije,” so izpostavili.

Na nogah je tudi občinski svet za starejše, ki se bo zaradi tega v četrtek sestal na izredni seji. “Svet za starejše Mestne občine Maribor je bil že decembra 2022 in aprila 2023 seznanjen in je obravnaval težko situacijo društev, ki se ukvarjajo s starejšimi, tako zaradi nesprejetega občinskega proračuna kot zaradi izredno visokih stroškov energije v zimskem obdobju. Ponovno smo opozarjali na probleme aprila letos, ko so društva delovala že skoraj štiri mesece brez izgleda, da bo občinski proračun sprejet, zato ni bilo občinskega razpisa za dodatne socialne programe in ga še danes ni,” je pojasnila predsednica Metka Roksandić.

Po njenih navedbah so ogroženi vsi dodatni socialni programi, ki jih je občina sicer potrdila v občinskem proračunu za letos, a ni sredstev za njihovo izvajanje. “Gre za programe za starejše občanke in občane, ki bodo lahko ostali brez finančne podpore za druženje, usposabljanje na nova znanja. Resno je ogroženo delo edinega dnevnega centra aktivnosti,” je povedala.

Med drugim so zaskrbljeni tudi v Centru za socialno delo Maribor, kjer bi po poročanju časnika Večer krčenje občinskih sredstev lahko ogrozilo programe, kot so materinski dom, varna hiša in zavetišče za brezdomce. Nestrpno čakajo občinska sredstva v Rdečem križu in Nadškofijski karitas Maribor.

Javnim zavodom s področja kulture so občinska sredstva zmanjšali za znesek zadnjega lanskega zahtevka, ki naj bi ga dobili konec decembra lani, pa jim ga je občina izplačala šele 10. januarja letos. Ta lanski znesek so jim namreč všteli v letošnjo kvoto. “V primeru, da finančna situacija ostane takšna, kot se trenutno nakazuje, bo nekatere programe treba okrniti, pod vprašanjem pa je tudi pokrivanje stroškov infrastrukture, s katero upravlja javni zavod,” so za STA povedali v Mladinskem kulturnem centru (MKC) Maribor.

Športnim društvom in klubom je vodstvo občine prejšnji teden obljubilo 60 odstotkov odobrenih sredstev iz letnega programa športa, saj pogodb v celotnem znesku zaenkrat zaradi lukenj v občinskem proračunu ni zmožno zagotoviti.

Po besedah župana je kritično stanje občinskega proračuna posledica dejavnikov, na katere sami nimajo vpliva. Naštel je vojno v Ukrajini, dvig cen energentov, inflacijo, višje obrestne mere, pa tudi “čudno situacijo v mestnem svetu”, ki ne podpre predlaganih podražitev občinskih storitev.

Mestni svetniki bodo v četrtek nadaljevali pred dvema tednoma prekinjeno sejo, na dnevnem redu katere je odločanje o spremembi cen parkiranja in pristojbine za čiščenje odpadnih voda na centralni čistilni napravi. Več svetniških skupin je sicer že povedalo, da je takšno “izsiljevanje” župana nedopustno.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!