Slovenski filmarji se bodo predstavili v Nemčiji

Kultura 14. Apr 202313:41 0 komentarjev
Nasvidenje v naslednji vojni (1980) režiserja Živojina Pavlovića.
Nasvidenje v naslednji vojni (1980) režiserja Živojina Pavlovića. (Foto: GoEast)

V letu, ko je Slovenija častna gostja na 75. frankfurtskem knjižnem sejmu, bo v Nemčiji močneje prisoten tudi slovenski film. Slovenski filmski ustvarjalci se bodo najprej predstavili v Wiesbadnu, kjer se 26. aprila začenja 23. GoEast festival srednje- in vzhodnoevropskega filma. Zgoščena predstavitev slovenske kinematografije se obeta jeseni.

V tekmovalni program 23. GoEast festivala, ki bo trajal do 2. maja, se je uvrstil novi film Marka Šantića Zbudi me (2022). Scenarij zanj je Šantić napisal z Goranom Vojnovićem in hrvaško scenaristko Saro Hribar. Film je producirala hiša Vertigo, svetovno premiero je doživel na filmskem festivalu v Talinu. Predstavil se je tudi v glavnem programu festivala v Trstu, kjer so ga uvrstili v izbor petih filmov z distribucijo po različnih italijanskih mestih.

Med 16 celovečernimi filmi v tekmovalnem programu festivala je tudi srbski film Usekovanje (2022), prvenec režiserja Siniše Cvetića, v katerem v eni izmed glavnih vlog nastopa slovenska igralka Aleksandra Balmazović, so sporočili iz Slovenskega filmskega centra (SFC).

Ob tekmovalnem filmu bosta slovensko filmsko produkcijo predstavljala še dva filma. Prvi je Varuh meje (2002) Maje Weiss, ki velja za prvo režiserko, ki je posnela film v samostojni Sloveniji. Drugi pa restavrirana filmska klasika Nasvidenje v naslednji vojni (1980) režiserja Živojina Pavlovića, ki je nastal po romanu Vitomila Zupana Menuet za kitaro. Film je bil lani digitalno restavriran.

Svoja filma bosta v Wiesbaden pospremila in v pogovoru s publiko predstavila Šantić in Maja Weiss, po projekciji vojne drame Nasvidenje v naslednji vojni pa bo postopek digitalne restavracije predstavil konservator in restavrator Timotej Lah. O delu svojega očeta Živojina Pavlovića bo spregovoril režiser Nenad Pavlović, ki bo na festivalu predstavil še svoj zadnji film Trag divljaci (Sled zveri, 2022), za katerega je scenarij napisal skupaj z očetom.

Varuh meje (2002) Maje Weiss
Varuh meje (2002) Maje Weiss. (Foto: GoEast)

Dogodki bodo potekali v sodelovanju SFC in Slovenskega kulturnega centra v Berlinu (SKICA Berlin). Festivala se bo udeležila tudi vodja SKICE Berlin Saša Šavel Burkart. “V zadnjih dveh letih lahko rečemo, da smo v odličnem sodelovanju s SFC pa tudi Slovensko Kinoteko in z nemškimi partnerji dosegli izjemno promocijo, vidnost in prisotnost slovenskega filma in s tem tudi slovenskih filmskih ustvarjalk in ustvarjalcev, kar je eden od prioritetnih ciljev SKICE Berlin pa tudi kulturne diplomacije,” so njene besede navedli v sporočilu za javnost.

Izrazila je veselje, da bo v letu 2023, ko je Slovenija častna gostja frankfurtskega knjižnega sejma, promocija rekordna, saj bo slovenski film doživel obširni retrospektivi v Frankfurtu in Berlinu, v fokusu bo na dveh pomembnih festivalih GoEast v Wiesbadnu ter na DOK Leipzig, poleg tega SKICA Berlin intenzivno že tretje leto zelo dobro sodeluje z berlinskim festivalom animacije (FAB) in podpira sodelovanje slovenskih ustvarjalk in ustvarjalcev animiranega filma na tem festivalu.

V oktobru v času frankfurtskega knjižnega sejma Slovenska kinoteka v Frankfurtu v sodelovanju z Nemškim filmskim inštitutom in filmskim muzejem pripravlja večjo tematsko retrospektivo slovenskega filma.

Kot plod pobud in sodelovanja SFC in SKICE Berlin se bodo v Nemčiji predstavili tudi slovenski dokumentarci. Od 8. do 15. oktobra bo potekal 66. festival dokumentarnega in animiranega filma DOK Leipzig, na katerem bo programski sklop V fokusu posvečen slovenskim dokumentarcem. Za izbor bo poskrbel Simon Popek.

Na Festivalu animacije v Berlinu – FAB, ki bo potekal od 29. septembra do 1. oktobra, se bo slovenski animirani film že tretje leto predstavil v partnerstvu s SKICO Berlin. Filme bo izbral direktor festivala Animateka Igor Prassel.

Novembra pa bo na vrsti še retrospektiva slovenskega filma na Inštitutu za film in videoumetnost Arsenal v Berlinu. Kurator programa, Bernd Buder, odličen poznavalec slovenskega filma in direktor filmskega festivala v Cottbusu, je v program vključil deset slovenskih celovečernih filmov, so še sporočili iz SFC.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!