Ukrajinski organizator in Laibach: zakaj ne bo koncerta?

Kultura 28. Feb 202316:30 9 komentarjev
Laibach na odprtju prvenstva; FOTO: Aleš Fevžer

V ukrajinski prestolnici Kijev bi morala konec marca nastopiti svetovno znana slovenska skupina Laibach, vendar so Ukrajinci v ponedeljek koncert odpovedali. Laibachi so za Slovensko tiskovno agencijo dejali, da je organizator od njih zahteval, naj se izrečejo, da so vsi Rusi slabi in da je vsa ruska umetnost ničvredna, v kar niso privolili. Ukrajinci so te navedbe označili za lažne, Laibachi pa pravijo, da "ta zahteva s strani organizatorja koncerta sicer ni bila izražena eksplicitno, vendar pa je bila naša izrečena naklonjenost do nekaterih ruskih umetnikov izpostavljena kot eden od razlogov za odpoved koncerta".

Ukrajinski organizator Bel Etage Music Hall je v nedeljo odpovedal koncert slovenske skupine Laibach v ukrajinski prestolnici Kijev, ki je bil napovedan za 31. marec.

Laibachi so v ponedeljek za STA pojasnili, da je organizator koncert odpovedal, ker je njegova napoved v Ukrajini sprožila preveč polemik in kontroverznih odzivov. Organizator Bel Etage Music Hall pa je danes za N1 dejal, da so koncert odpovedali zaradi protesta Ukrajincev, ki ga je sprožilo “nerazumevanje skupine za razloge za vojno”. Ukrajinci so skupino dojeli kot prorusko in protiukrajinsko, je še dodal organizator.

Skupina Laibach je v prvem odzivu v ponedeljek za STA izjavila, da so organizatorji od njih kategorično zahtevali, da se izrečejo, da so vsi Rusi slabi in da je vsa ruska umetnost ničvredna, v kar niso privolili. Ta njihova izjava je na družbenih omrežjih od takrat dvignila veliko prahu, nekateri na družbenih omrežjih so izražali dvom, da bi organizatorji res kaj takega zahtevali. Zato smo se obrnili tudi na ukrajinskega organizatorja koncerta.

Preberite še: Laibach z novim “diplomatskim” projektom, do katerega je vodila vrsta naključij

“To je laž,” je na vprašanje N1 odgovoril ukrajinski organizator Bel Etage Music Hall in dodal, da imajo vso korespondenco, ki to dokazuje. “Da je vse rusko za nas toksično, smo sami omenili v pismu, kjer smo odpovedali koncert,” so zapisali in dodali, da pa tega od skupine ni nihče zahteval. Poslali so nam tudi del korespondence s skupino.

Problematična naj bi bila naklonjenost nekaterim ruskim umetnikom

Ivan Novak, ustanovni član skupine Laibach, pa je nato za N1 pojasnil, da organizator koncerta zahteve, da se mora skupina izreči o tem, da so vsi Rusi slabi in da je vsa ruska umetnost ničvredna, ni izrazil eksplicitno. Je pa organizator naklonjenost skupine do nekaterih ruskih umetnikov izpostavil kot enega od razlogov za odpoved koncerta, je dejal.

“Takoj po uradni napovedi koncerta v ukrajinskih in svetovnih medijih je na socialnih omrežjih završalo zaradi nekaterih naših izjav in interpretacij o možnih vzrokih ukrajinsko-ruske vojne, ki niso popolnoma usklajene z ukrajinskim videnjem stvari, zato je promotor zahteval našo uradno izjavo, da brezkompromisno podpiramo Ukrajino v tej vojni. To izjavo smo tudi podali, dodali pa smo še, da to ne pomeni, da sovražimo vse, kar je rusko, in da še vedno cenimo nekatere ruske umetnike,” je še zapisal Novak.

Kot je povedal Novak, je dva dni zatem, ob povečanem pritisku javnosti, promotor pojasnil, da mora koncert prekiniti, ker niso ustrezno formulirali svoje izjave in se negativni odzivi še stopnjujejo. “Pojasnil je, da naša izjava, da v tej vojni sicer podpiramo Ukrajino, vendar ne zavračamo ruske umetnosti, ni bila dobro sprejeta.” Ob tem je Novak navedel izjavo ukrajinskega organizatorja: “Za nas je zdaj vse rusko strupeno. Ruska literatura je zla, ruski jezik je zli, vse rusko povzroča samo sovraštvo. Vidim, da tega niste vedeli, vendar so vaše izjave povzročile precejšnje ogorčenje.” “In to je bil tudi eden od razlogov, zakaj je bil koncert odpovedan,” je še zapisal član skupine Laibach.

Preberite še: Laibach za leniniste, maoiste, bicikliste, rumene jopiče in okoljevarstvenike

Danes je ukrajinski organizator koncerta svojim sledilcem na Facebooku sicer še enkrat pojasnil, da tega od skupine niso zahtevali. Še enkrat so poudarili, da so koncert odpovedali zaradi ogorčenja občinstva, ki ga je po njihovem mnenju sprožilo nerazumevanje skupine o vojni. “To nerazumevanje je jasno vidno v izjavah skupine Laibach z začetka vojne, ki jih je mogoče najti na Facebooku in jih je skupina navedla tudi v nagovoru Ukrajincem (o tem v nadaljevanju članka, op. p). To pomeni, da Laibach še naprej širi protiukrajinska stališča, kar potrjuje, da je bila naša odločitev pravilna,” so še zapisali.

Laibachi nagovorili Ukrajince: Brezpogojno vas podpiramo

V petek, preden je bil koncert odpovedan, je skupina na Facebooku objavila nagovor Ukrajincem. Laibachi so zapisali, da v Kijev prihajajo, da jim v času vojne izrazijo podporo. Pri tem so poudarili, da z nekaterimi izjavami, ki morda niso v skladu z razmišljanjem Ukrajincev, niso želeli kogarkoli užaliti ali zmanjšati pomena njihovega pravičniškega boja. Dodali so, da so že v prvih dneh ruske agresije na Ukrajino zavzeli nedvoumno stališče in povedali, da v družbi ni prostora za vojno. “Geopolitičnih vprašanj ni mogoče rešiti z oboroženim napadom in političnim hujskaštvom,” so zapisali.

Ob tem so zapisali, da imajo radi rusko književnost, glasbo in umetnost. “Ampak v tej nesmiselni vojni med Rusijo in Ukrajino smo z vsem srcem na strani Ukrajine in njenih ljudi,” so med drugim sporočili in dodali, da z njimi žalujejo za nedolžnimi žrtvami in se veselijo zmag.

“Vsem, ki dvomite o naših stališčih, naj zato še enkrat zelo jasno povemo, da je Rusija glavni agresor v tem spopadu uničujočih političnih in geostrateških interesov. Ruska vojska je nelegalno vstopila na tuje ozemlje z orožjem in začela to vojno. Ukrajina ima zato vso pravico, da se brani in se mora braniti z vsemi sredstvi. Pri tem vas brezpogojno podpiramo, zato prihajamo v Kijev. Pri tem pa svetovne sile pozivamo, da sedejo za pogajalsko mizo,” so še dodali v nagovoru in ga zaključili z besedami: “Slava Ukrajini”.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje