Umrl je japonski skladatelj Ryuichi Sakamoto

Kultura 02. Apr 202318:42 0 komentarjev
Ryuichi Sakamoto
Profimedia

V torek je v 72. letu starosti po dolgotrajni bolezni umrl znani japonski filmski skladatelj, glasbenik, igralec in producent Ryuichi Sakamoto. Leta 1988 je prejel oskarja za glasbo v filmu Zadnji kitajski cesar. Pogreb je na njegovo željo potekal v ožjem družinskem krogu, so sporočili njegovi predstavniki.

Ryuichi Sakamoto je milijonom po svetu poznan po glasbi za film Zadnji kitajski cesar režiserja Bernarda Bertoluccija, za katero je leta 1988 prejel oskarja in vrsto drugih nagrad. Med drugim je zaigral tudi ob Davidu Bowieju v vojnem filmu Vesel božič, gospod Lawrence, za film pa je tudi napisal glasbo, za katero je prejel britansko glasbeno nagrado bafta.

Sakamoto, ki ga mnogi označujejo za glasbenega genija, je veljal za predhodnika tehna, igral pa je tudi jazz, pop in avantgardo, v zadnjih desetletjih pa je ustvarjal ambientalno glasbo. Bil je navdih mnogim umetnikom. Zaslovel je v pionirski japonski elektronski zasedbi Yellow Magic Orchestra v 70. in 80. letih prejšnjega stoletja, kasneje pa se je uveljavil s svojimi elektronskimi solo eksperimenti.

V svoji karieri je sodeloval z mnogimi znanimi glasbeniki in umetniki, med drugim z Brianom Enom, Iggyjem Popom in Davidom Byrneom, pa tudi z mednarodnimi zvezdami, kot je bosonoga diva z Zelenortskih otokov Cesaria Evora in senegalski pevec Youssou N’dour.

Rojen v Tokiu leta 1952 je že kot otrok začel igrati klavir, kot najstnik pa je med vožnjo v natrpani tokijski železnici štel vse zvoke, ki jih je slišal na poti. Za svojega glasbenega vzornika je navedel francoskega skladatelja Clauda Debussyja. Sakamoto je študiral etnomuzikologijo v Tokiu, s posebnim zanimanjem za tradicionalno glasbo japonskega otoka Okinawa ter za indijsko in afriško glasbeno tradicijo.

“Jaz sem lovec,” je Sakamoto nekoč povedal v New Yorku, kjer je dolga leta živel. “Lovim glasbo po vsem svetu,” je dejal glasbenik, ki je s svojimi deli desetletja pisal glasbeno zgodovino.

Leta 2014 so Sakamotu diagnosticirali raka na grlu, zaradi česar se je umaknil iz javnosti. Potem ko je sprva kazalo, da se je uspešno pozdravil, so mu zdravniki leta 2021 diagnosticirali raka danke. Decembra lani je imel na internetu svoj poslovilni koncert.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!