V Narodni galeriji na ogled Rembrandtove grafike, ki vam bodo “odprle nov svet”

Kultura 25. Apr 202322:32 0 komentarjev
Školjka, Rembrandt, grafika
Muzej Rembrandtova hiša, Amsterdam

Do konca julija si bomo lahko v Narodni galeriji ogledali grafike slovitega nizozemskega slikarja Rembrandta. Na torkovi otvoritvi so govorci poudarjali umetnikovo veličino, prihod njegovih grafik v Slovenijo pa označili za velik praznik. Avtor razstave Epco Runia obiskovalcem svetuje, da si pri ogledu grafik vzamejo čas in raziščejo tudi detajle ter ozadja prizorov. "Odprl se vam bo nov svet," obljublja.

V Narodni galeriji so odprli razstavo grafik nizozemskega slikarja in grafika 17. stoletja Rembrandta. Ob odprtju razstave Rembrandt – grafike največjega starega mojstra iz amsterdamskega Muzeja Rembrandtova hiša, ki bo na ogled do 30. julija, so govorniki med drugim izpostavili, da veliki mojster povezuje tudi v današnjem času.

Direktorica Narodne galerije Barbara Jaki je odprtje težko pričakovane razstave grafik enega najpomembnejših in najvplivnejših umetnikov zahodne umetnosti označila za velik praznik. Spomnila je, da je bil njegov vpliv na poznejše ustvarjalce izjemen in traja vse do današnjih dni. Enako brezčasna in vedno moderna je po njenih besedah tudi univerzalnost njegovega likovnega izraza, ki mu je zagotovila visoko mesto v zgodovini.

Nizozemski umetnik iz 17. stoletja je po njenih besedah tudi “naš umetnik, le na videz časovno in geografsko oddaljen”, a še vedno aktualen v človeški dimenziji svojega dela. Kot je še dodala, Rembrandtove jedkanice enako zavzeto kažejo blišč, tragiko, osebno stisko, grozljivo vsakdanjost berača, liričnost narave, intimo ali mistično doživetje.

“Izjemen ustvarjalni genij je široko paleto izraza interpretiral le z linijo, brez barve in izpopolnil grafično tehniko, kakor še nihče pred njim. Umetnost ima posebno moč, posreduje ideje, poglede, duha časa, a tudi povezuje ljudi, narode, države. Povezala je tudi Slovenijo in Nizozemsko,” je še izpostavila direktorica Narodne galerije.

Direktorica Muzeja Rembrandtova hiša Milou Halbesma je poudarila, da razstava v Ljubljani pomeni svojevrsten mejnik. Je prva razstava muzeja v tujini po osmih letih, takrat so jo pripravili na Japonskem. Prav tako izbor Rembrandtovih grafik na razstavi v Ljubljani temelji na podlagi kakovosti in privlačnosti grafik ter razstavi lastni rdeči niti.

“Vzemite si čas, odprl se vam bo nov svet”

Avtor razstave Epco Runia je pojasnil, da so želeli na razstavi pokazati, da Rembrandt ni uporabljal grafik, da bi zgolj reproduciral obstoječe delo, kot je bilo to v navadi v 17. stoletju, ampak da je pri Rembrandtu vsaka grafika samostojno likovno delo. Tudi zaradi tega so grafike na razstavi razporejene v sedem sklopov; upodabljanje narave, ustvarjanje svetlobe in sence, oblikovanje lika, pripovedovanje zgodb, še posebej svetopisemskih, upodabljanje ravne nizozemske pokrajine, eksperimentiranje s tehniko jedkanja in umetniške izmenjave z deli drugih umetnikov.

Školjka, Rembrandt, grafika
Trije križi (Vir: Muzej Rembrandtova hiša, Amsterdam)

Runia je obiskovalcem razstave tudi svetoval, da si za grafike vzamejo čas in si jih zelo pozorno pogledajo. V 17. stoletju so grafike držali v rokah in si jih dejansko lahko ogledovali od blizu, kar danes ni več mogoče, je povedal in obiskovalcem položil na srce, da na grafikah raziščejo različne podobe, poiščejo smešne poze in nenavadne predmete, ki se skrivajo v ozadju. “Odprl se vam bo nov svet,” je obljubil. Kot svojo najljubšo grafiko “največjega med velikimi umetniki” pa je izpostavil grafiko Trije križi.

Ministrica za kulturo Asta Vrečko je ob otvoritvi razstave izpostavila, da ima Rembrandt pomembno mesto tudi znotraj slovenske umetnosti, prav grafike pa so medij, ki je slovensko umetnost vsestransko zaznamoval. Na razstavi se po njenih besedah stikajo tako nizozemski in slovenski kot celostni umetnostni prostor.

Kot je še povedala Halbesma, se tokratna razstava v Ljubljani razlikuje od vseh v preteklosti in tudi tiste, ki je bila na ogled pred 23 leti v Ljubljani. Je pa ta, kot je dejala “čudovita razstava”, nastala tudi zaradi dobrega sodelovanja med Muzejem Rembrandtova hiša iz Amsterdama, ki je urejen v hiši, kjer je Rembrandt dejansko živel med letoma 1639 in 1658, ter ljubljansko Narodno galerijo.

Kristusa privedejo pred ljudstvo, Rembrandt, grafika
Kristusa privedejo pred ljudstvo (Vir: Muzej Rembrandtova hiša, Amsterdam)

Muzej Rembrandtova hiša hrani največjo zbirko umetnikovih grafik na svetu, dejansko vse njegove grafike. Teh zaradi zelo občutljivega papirja grafik nima vedno na ogled in jih za kratek čas prikažejo zgolj občasno, na razstavah največ tri mesece, je še dodala.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!