Aleš Hojs: “O brskanju po bančnih računih nisem vedel nič”

Slovenija 19. Maj 202315:57 14 komentarjev

Da je direktor urada za preprečevanje pranja denarja v času tretje Janševe vlade Damjan Žugelj na podlagi anonimke sprožil eno najbolj obsežnih preiskav bančnih računov v zgodovini tega urada, je v oddaji N1 STUDIO pravosodna ministrica Dominika Švarc Pipan označila kot srhljivo zgodbo: "To nekaj, kar je v svetu praktično nevideno." Z eno največjih afer v zgodovini Slovenije se bo zdaj ukvarjala preiskovalna komisija, ki bo kot pričo zaslišala tudi nekdanjega notranjega ministra Aleša Hojsa. "Na vsa zaslišanja bom prišel in povedal, da o tem primeru ne vem nič," je zatrdil v oddaji N1 STUDIO.

Razkritje, da je kratka anonimka konec leta 2021 v času tretje vlade Janeza Janše sprožila eno najbolj obsežnih preiskav bančnih računov v zgodovini slovenskega urada za preprečevanje pranja denarja, ki ga je takrat vodil izbranec SDS Damjan Žugelj, in kot nakazujejo dokazi N1, najbrž tudi eno večjih zlorab državne institucije pri nas, sta danes v oddaji N1 STUDIO komentirala pravosodna ministrica iz vrst SD Dominika Švarc Pipan in nekdanji minister za notranje zadeve iz vrst SDS Aleš Hojs.

“Gre za srhljivo zgodbo. Če se izkaže, da je resnično šlo za tako ogromen zajem in obdelovanje podatkov na podlagi skorajda neobrazložene kratke anonimke, potem je to nekaj, kar je v svetu praktično nevideno,” je bila ostra Švarc Pipan, ki pričakuje, da bodo pristojni organi primer raziskali, v primeru kršitev pa tudi ukrepali.

Poslanec Svobode in predsednik parlamentarne komisije Miha Lamut je že napovedal, da bo eden prvih primerov, ki se jih bo komisija lotila, prav brskanje po skoraj 200 bančnih računih pravnih in fizičnih oseb iz časa tretje Janševe vlade. Kot priča je na zaslišanje vabljen tudi nekdanji notranji minister Aleš Hojs. Dejal je, da preiskavo, “če bo ta korektna”, podpira. “Na vsa zaslišanja bom prišel in povedal, da o tem primeru ne vem nič.”

Celotno oddajo N1 STUDIO si lahko ogledate v spodnjem posnetku.

Oddajo lahko tudi poslušate.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje