Ali bi lahko testiranje zaposlenih podražilo vrtce?

Slovenija 13. Avg 202106:00 > 14. Avg 2021 21:57 1 komentar
Otroci med rolanjem
Bobo

Zdi se, da je država na vrtce pozabila, opozarjajo v Združenju ravnateljev vrtcev Slovenije. Že zdaj pravne podlage za testiranje zaposlenih, ki niso cepljeni in prebolevniki, ni, kako bo potekalo v prihodnje, ne vedo. Tudi v vrtcih naj bi bila precepljenost med 30- in 50-odstotna, kar pomeni, da bodo stroški testiranja ob novih pogojih visoki. Bi se lahko prevedli v višje oskrbnine?

Kljub temu da so vrtci vse poletje odprti, za zaposlene pa načeloma velja obvezen pogoj PCT, pravne podlage za obvezno testiranje zaposlenih že vse od uveljavitve nove vladne uredbe 20. julija ni. V Združenju ravnateljev vrtcev Slovenije so jezni, saj je država nanje očitno pozabila.

Še bolj pa jih jezi, da ne vedo, kaj jim čaka v prihodnje. Po novem bo po napovedih pristojnih potrebno testiranje na vsakih 48 ur, torej trikrat in ne več le enkrat na teden, kot je bilo to doslej, stroškov pa naj ne bi več krila država. Strošek testiranja na zaposlenega na mesec bi se tako dvignil na okrog sto evrov, in za vrtce, kjer je precepljenost nizka, bodo skupni stroški testiranja visoki.

V združenju opozarjajo, da bodo v tem primeru prisiljeni dvigniti ceno oskrbnin. Na Mestni občini Ljubljana (Mol) pravijo, da strošek testiranja ne more biti (edini) razlog povišanja cen.

Zaradi zavračanja testiranja tudi odpovedi

Predsednica Združenja ravnateljev vrtcev Slovenije Romana Epih je povedala, da že od uvedbe pogoja PCT sama dosledno izvaja nadzor nad tem, ali se vsi zaposleni, ki niso bili cepljeni, ali prebolevniki, testirajo.

“Vsak teden pripravljam sezname za testiranje in skrbim za datume, kdaj je kdo prebolel bolezen, kdaj je bil kdo cepljen in tako naprej. Ekipi, ki izvaja testiranje, običajno pošljem seznam zaposlenih, kjer označijo, kdo se je testiral. Če je kdo pozitiven, me takoj pokličejo,” je pojasnila Epih. Izpolnjevanje PCT pogojev so v vrtcu, kjer je zaposlena, v preteklem letu preverjali tudi zdravstveni inšpektorji.

Epih je še povedala, da se v številnih vrtcih pojavljajo primeri, ko se kdo od zaposlenih ne želi testirati, a takšna nesoglasja jim večinoma uspe rešiti brez sankcij. Res pa je, je dodala sogovornica, da je bilo tudi kar nekaj primerov, ko so zaposleni zaradi neizpolnjevanja pogoja PCT dali ali dobili odpoved.

Nedavno se je s takšno odpovedjo kot ravnateljica ukvarjala tudi sama, saj je ena od zaposlenih v Vrtcu Medvode zaradi nasprotovanja testiranju prekinila delovno razmerje. “Ob uvedbi obveznega testiranja sem imela še z nekaterimi drugimi pogovore, dlje od tega pa ni šlo.”

Glede na sredine napovedi državnega sekretarja na ministrstvu za zdravje Franca Vindišarja se bodo morali zaposleni v vzgoji in izobraževanju po novem testirati pogosteje, na 48 ur, torej trikrat na teden. Epih skrbi, da bo strošek testiranja visok, saj je precepljenost po njeni oceni med 30- in 50-odstotna, odvisno od posameznega zavoda. “Prepričani smo, da bi morala ta strošek pokrivati država. Če pa bomo to naprtili staršem skozi višjo ceno oskrbnin, bo to zelo sporno.”

Bi se oskrbnine res lahko povišale?

Na Mestni občini Ljubljana pravijo, da “morebitno zagotavljanje testiranja ne more biti (edini) razlog za povišanje cen”, saj so cene programov v vrtcih s takratnimi stroški nazadnje uskladili spomladi 2019, tako da veljajo nespremenjene že od 1. septembra 2019. “Nato cen v vrtcih nismo povišali, kljub temu da so se plače zaposlenih v vrtcih povišale (redna napredovanja, izplačila redne delovne uspešnosti), prav plače pa predstavljajo največji delež v okviru elementov cene programov v vrtcih.”

Kar zadeva plačevanje testov za zaposlene, na MOL še pravijo, da so “v tem tednu v tesnem stiku z ministrstvom za izobraževanje, znanost in šport, ki išče sistemsko rešitev za nadaljevanje brezplačnega presejalnega testiranja zaposlenih v vzgojno-izobraževalnih zavodih”.

Prihodnji ponedeljek bodo še koordinirali organizirano testiranje zaposlenih v Ljubljani, kako bo v prihodnje, pa ne vedo, saj pravne podlage od 23. avgusta za to ne bo.

V Sindikatu vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (SVIZ) ob tem opozarjajo, da pravne podlage za obvezno testiranje zaposlenih v vzgoji in izobraževanju, ki niso cepljeni ali prebolevniki, že od uveljavitve nove uredbe o izvajanju presejalnih programov za zgodnje odkrivanje okužb z virusom SARS-CoV-2 20. julija ni. Z uveljavitvijo omenjene uredbe je namreč prenehala veljati prejšnja uredba, ki je določala obveznost testiranja za zaposlene v vzgoji in izobraževanju, v zdaj veljavni uredbi pa slednji nikjer niso omenjeni.

Na resornem ministrstvu, ki ga vodi Simona Kustec, pravijo, da je odlok ministrstva za zdravje, ki bo urejal pogoj PCT, v pripravi. “Pričakujemo, da bodo odprta vprašanja razrešena v teh dneh in da ga bo vlada obravnavala v prihodnjem tednu.”

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje